Πρόοδο στην πορεία επίτευξης των στόχων του πληθωρισμού διαπίστωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου πληθωρισμού» τόνισε, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας πως η Ευρωζώνη κινείται με σωστό τρόπο προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύγκλιση με τους στόχους της ΕΚΤ θα συνεχιστεί» έσπευσε να προσθέσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η «χαλαρή» νομισματική πολιτική εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, με τα μη διευκολυντικά μέτρα να παραμένουν σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τερματισμός του QE τον Δεκέμβριο

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση των μηνιαίων αγορών στοιχείων ενεργητικού στα 30 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και στα 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

«Η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη και θα προσαρμόσει ανά πάσα στιγμή όλα τα εργαλεία της, προκειμένου να διασφαλίσει την πορεία του πληθωρισμού» επεσήμανε, επιπλέον.

Facebook Comments