Στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης Alpha & Eurobank
Τα πρώτα αιτήματα για την χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος
Τα πρώτα αιτήματα για την χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος
Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Nωρίτερα: Τα πρώτα αιτήματα για την χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατέθεσαν χθες Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», δύο ελληνικές τράπεζες, προσφεύγοντας στον έκτακτο μηχανισμό ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Μάλιστα, σύμφωνα με την «Κ», και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν στήριξη από τον ELA μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, οι δυο τράπεζες που έχουν ήδη καταφύγει στον έκτακτο μηχανισμό ζητούν ρευστότητα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή δεν έχουν αλλά ενέχυρα που να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την Φρανκφούρτη.
Σημειώνεται μάλιστα πως ο ELA συνοδεύεται από μεγαλύτερο επιτόκιο, 1,55%, τη στιγμή που η βασική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έχει επιτόκιο 0,05%.
Πέραν της μείωσης των καταθέσεων, που στερεί ρευστό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την Πέμπτη οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ακόμη ένα αιφνίδιο πλήγμα την ελεύθερη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα απέσυρε αιφνιδιαστικά το πλαφόν ισοτιμίας που είχε επιβάλει το 2011.
Facebook Comments