Αυξήσεις στη φορολογία των πλουσιότερων Αμερικανών και των τραπεζών αναμένεται να προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη, στη διάρκεια της καθιερωμένου ετήσιου διαγγέλματός του προς τους Αμερικανούς (State of the Union).

Η κίνηση αυτή, που στόχο έχει να εξοικονομήσει 320 δις δολάρια σε μια δεκαετία και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών, αναμένεται να φέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε νέα αντιπαράθεση με τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ και τις διαρροές από τον Λευκό Οίκο, ανάμεσα σε αυτά που θα εξαγγείλει ο Ομπάμα είναι η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης για τα κεφαλαιακά κέρδη από 23,8% σε 28% και η επιβολή εισφοράς σε εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δις δολαρίων, προκειμένου να καταστήσει πιο δύσκολες τις επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα πλήξουν σχεδόν αποκλειστικά το 1% των πιο πλούσιων φορολογουμένων. Το 80% της προσπάθειας θα αφορούσε το 0,1% των πιο εύπορων, δηλαδή αυτούς των οποίων τα εισοδήματα υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. «Οι 400 πιο πλούσιοι φορολογούμενοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 17% φόρο το 2012, λιγότερο απ ό,τι οι οικογένειες της μεσαίας τάξης», όπως επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Με τα χρήματα αυτά δε, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν για τον τριπλασιασμό του επιδόματος πρόνοιας για παιδιά κάτω των 5 ετών (θα φτάσει στα 3.000 δολάρια και θα αφορά περίπου 5,1 εκατ. οικογένειες), τη χορήγηση επιδόματος 2.500 δολαρίων ετησίως σε σπουδαστές για να ολοκληρώσουν το κολέγιο (θα ωφεληθούν 8,5 εκατ. νοικοκυριά), καθώς και ένα φορολογικό επίδομα 500 δολαρίων για ζευγάρια όπου εργάζονται και οι δύο, προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένα έξοδα.

Facebook Comments