Κύπρος: Ανησυχεί για τη χρηματοδότηση η κυβέρνηση
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στη Λευκωσία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2015
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στη Λευκωσία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2015
Η επιτροπή οικονομικών θα συνέλθει σήμερα για να συζητήσει τους τέσσερις νόμους για την αφερεγγυότητα, με ελάχιστες όμως πιθανότητες ψήφισης και των πέντε νόμων που αποτελούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν λήγει η αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.
Το πλαίσιο αφερεγγυότητας ρυθμίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης οφειλών ή πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων. Τα κόμματα το θεωρούν απαραίτητο πριν συναινέσουν στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.
Το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου, που αναμένεται να προκαλέσει και τις μεγαλύτερες συζητήσεις, συζητείται ακόμη με τους πιστωτές.
Με την τρόικα να δηλώνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο η αξιολόγηση, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι δεν θα λάβει σύντομα την επόμενη δόση και ότι στο ενδιάμεσο, δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές, όπως προγραμμάτιζε.
Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου να βρίσκεται κοντά στο 5,4% και, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η έξοδος στις αγορές είναι αδύνατη σε αυτή τη φάση.
Οι πιστωτές συζήτησαν την Παρασκευή τα προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα με τον υπουργό οικονομικών.
Ξεκαθάρισαν προς τον υπουργό ότι αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός των εκποιήσεων, δεν μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα. Οι πιστωτές διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία, ότι με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται στο 50%, είναι απαραίτητο να αρχίσουν να καθαρίζουν οι βεβαρημένοι ισολογισμοί των τραπεζών.
Αν και προς το παρόν η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει ταμειακό πρόβλημα, είναι διάχυτη η άποψη κυπριακών αρχών και διεθνών πιστωτών ότι αν συνεχιστεί το πάγωμα της αξιολόγησης, κάποια ώρα θα προκύψει και πρόβλημα ρευστότητας των κρατικών ταμείων.
Η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το 2015 χρέος €2,9 δισ.
Ο υπουργός ανησυχεί ότι τα σημερινά δεδομένα στον νόμο για τις εκποιήσεις ανατρέπουν τους σχεδιασμούς για ταχεία έξοδο από το πρόγραμμα και για νέα έξοδο στις αγορές.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την τρόικα και η υπονόμευση της προοπτικής να αποταθεί εκ νέου η Κύπρος στις αγορές», ανέφερε στη StockWatch ο υπουργός.
Υπέδειξε ότι «είναι σημαντικό να φύγουν τα οποιαδήποτε σύννεφα πάνω από το πρόγραμμα».
Facebook Comments