Επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο και στις προοπτικές του εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και της βλάβης που έχει υποστεί η οικονομία, βλέπει η Morgan Stanley και προχωρά σε αρνητική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το newmoney, οι αναλυτές της τράπεζας προχωρούν σε υποβάθμιση των τιμών στόχων των μετοχών των τριών που καλύπτει για τις οποίες θέτει σύσταση “Equalweight”. Συγκεκριμένα για την Alpha Bank κατεβάζει την τιμή στόχο στα 0,55 ευρώ από 0,80, της Eurobank στα 0,20 από 0,32 και της Πειραιώς στα 0,96 ευρώ από 1,5 ευρώ πριν.

Morgan Stanley banks

Morgan Stanley banks2

Η Morgan Stanley σημειώνει πως αυξάνονται τα ρίσκα του πτωτικού σεναρίου και ως εκ τούτου πλέον περιμένει η ανάκαμψη του ROE να καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα. Κάτι που με τη σειρά του επίσης ενισχύσει την πιθανότητα του πτωτικού σεναρίου.

morgan stanley ROE

Το βασικό σενάριο της τράπεζας υποθέτει ένα σχετικά καλό πολιτικό αποτέλεσμα. Όμως, σημειώνει πως εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και της τρόικα αποτύχουν και ο κίνδυνος για την Ελλάδα αποκοπής απ τη χρηματοδότηση υλοποιηθεί, τότε οι τραπεζικές μετοχές θα αποδειχθούν υπερτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα.

Βέβαια, οι αναλυτές της επενδυτικής σημειώνουν ότι βλέπουν περιθώρια συμβιβασμών και αντικίνητρα για ένα Grexit και για τις δύο πλευρές. “Λαμβάνουμε μία πιο ουδέτερη στάση απέναντι στον κλάδο ώστε να αντικατοπτριστεί το θολό τοπίο αναφορικά με την εξέλιξη των πραγμάτων, η οποία όμως ίσως τελικά εξελιχθεί πιο ομαλά απ ότι πολύ περιμένουν. Συνεχίζουμε να βλέπουμε μακροπρόθεσμη αξία στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας την προτίμησης μας στην Alpha Bank”.

Morgan Stanley earnings

Σύμφωνα με την Morgan Stanley οι εθνικές εκλογές αποτελούν και τον κορμό της αβεβαιότητας που επικρατεί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνει η έκθεση, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί στην κυρίαρχη δύναμη στην επόμενη Βουλή, ενισχύοντας τις ανησυχίες των αγορών ότι μία κυβέρνηση του θα ήταν λιγότερο συμβατή με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας βλέπουν μία σαφή ισορροπία μεταξύ 1) ενός πολιτικού συμβιβασμού με τους δανειζομένους και τους πιστωτές να ολοκληρώνουν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις, και 2) της έλλειψης συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και τρόικα να οδηγεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις, μεγαλύτερη αναταραχή στην αγορά και τελικώς οι διαπραγματεύσεις να αποτυγχάνουν και οι ελληνικές τράπεζες να αποκλείονται απ τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Ωστόσο το βασικό σενάριο τους αναφέρει η εκκρεμότητα θα αντιμετωπιστεί και τελικώς η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Από την άλλη το ρίσκο των πολιτικών λαθών είναι υψηλό, σύμφωνα με την έκθεση.

Morgan Stanley multiples

Ένα μεγάλο ζήτημα επίσης σύμφωνα με την Morgan Stanley είναι πως θα αντιδράσουν μπροστά στις εξελίξεις οι καταθέτες επηρεάζοντας ως είναι φυσικό το χρηματοδοτικό κόστος των τραπεζών.

Το μεγαλύτερο ρίσκο στο πτωτικό σενάριο είναι μία πιθανή σημαντική εκροή καταθέσεων, όπως συνέβη την τριετία 2009 – 12 όταν το 30% των καταθέσεων έφυγαν απ το τραπεζικό σύστημα, καθώς και η σημαντική αύξηση του κόστους των καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας. Μάλιστα υπολογίζει ότι η απώλεια του 17% των σημερινών καταθέσεων μπορεί να δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό ύψους 75 δισ ευρώ ή 45% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ομοίως ο αντίκτυπος απ το υψηλό κόστος καταθέσεων θα είναι 100 μονάδες βάσης με αποτέλεσμα να διαγράψει Κεφάλαιο το 2015 και να μειώσει το ROE κατά 2,2 έως 3,3% το 2016.

Morgan Stanley deposit costs

Πολιτικές προοπτικές

Η παραμονή στο ευρώ, η ανάληψη της εξουσίας και η ακύρωση του προγράμματος διάσωσης, δηλ. του Μνημονίου, είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα “αδύνατο τρίπτυχο” για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε νέα της ανάλυση η Morgan Stanley. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει συνέπεια μεταξύ τους, άρα ένα από τα τρία θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτικής γραμμή ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές, δεδομένου και του χρηματοδοτικού κενού, κάνει πιο πιθανή την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Τρόικα και της επόμενης ηγεσίας στην Ελλάδα κυρίως δεδομένων των προοπτικών για μια ελαφριά ελάφρυνση του χρέους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα μπερδεύει το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, αλλά δεν το αποκλείει, συνεχίζει η Morgan Stanley. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει αξιολόγηση για τον τομέα των επενδύσεων και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να συμμορφώνεται με τις συστάσεις της Τρόικα, επισημαίνει η M.S. Άρα, εκτός κι αν γίνει διαπραγμάτευση για νέα επιμήκυνση μετά τις εκλογές (που είναι και το βασικό μας σενάριο, λέει η ανάλυση), η ΕΚΤ μπορεί να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα QE ύψους 500 δισ. ευρώ κατά το α τρίμηνο.

Η M.S. επισημαίνει, την ίδια ώρα, ότι παραμένει επιφυλακτική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά τις ισχυρές επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας, αλλά αισιόδοξοι σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς, όπως σημειώνει, πιθανότατα η αγορά δείχνει λίγη προσοχή στο σενάριο όπου η Ελλάδα τελικά επιστρέφει σε πρόγραμμα διάσωσης και λαμβάνει μέρος στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανάλυση θεωρεί ότι τα κρατικά ομόλογα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και τα ιταλικά spreads αποτιμούν μια μικρή πιθανότητα βραχυπρόθεσμης έντασης μεταξύ Ελλάδας – δανειστών μετά τις εκλογές. Σε αντίθεση, το περιβάλλον για τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές φαίνεται πιο ευνοϊκό όταν συνυπολογίζουμε τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Όπως επισημαίνει επίσης η Morgan Stanley για την επόμενη μέρα των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς συμφωνεί ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ (όπως και η πλειοψηφία, άλλωστε των πολιτικών δυνάμεων) και ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθεί. Αλλά και γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή το 2015 για να γίνει πιο εύκολη η επιστροφή της στις αγορές. Και οι προοπτικές περαιτέρω επέκτασης των λήξεων, αλλά και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη συμβιβασμού.
Η ανάλυση καταλήγει στο γεγονός ότι η λιτότητα επηρεάζει τον εγχώριο πληθυσμό της Ελλάδας. Η επαναδιαπραγμάτευση και το πρόγραμμα προσαρμογής ή η χρεοκοπία αφορά και τους δανειστές που βρίσκονται κυρίως εκτός Ελλάδας. Δεν ψηφίζουν. Και η μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα μέσω της αγοράς ομολόγων και του τραπεζικού συστήματος μπορεί να σκληρύνει στη στάση της ΕΕ, τουλάχιστον στην αρχή.

Ομόλογα

Στην παρούσα φάση οι αποτιμήσεις που έχουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ακριβές δηλαδή δεν έχουν αποτιμήσει το υφιστάμενο ρίσκο της εκλογικής αναμέτρησης και των πολιτικών εξελίξεων, εκτιμά η Morgan Stanley.
Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί στάση αναμονής για αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αρκετοί μήνες μέχρι αυτά να συμπεριληφθούν στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει προς το 1,12 εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα και θα μπορούσε να φτάσει κάτω από 1 σε περίπτωση σεναρίου Grexit στο οποίο δίνεται 25% πιθανότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.
Η πιθανότητα να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι 55% και σε μια τέτοια περίπτωση οι μετοχές έχουν προοπτική ανόδου 78%. Σε μια τέτοια περίπτωση το strip (μέση τιμή) των ομολόγων θα ανέβει στο 70% της ονομαστικής αξίας.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται και η πιθανότητα παραμονής της χώρας, υπό συνθήκες επιφυλακής όπου προφανώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση που δεν έχει ολοκληρωθεί με πολλές εκκρεμότητες σε διάρκεια.
Σε αυτή την περίπτωση που συγκεντρώνει 20% το strip των ομολόγων (μέση τιμή), πρέπει να διαπραγματεύεται στο 45% της ονομαστικής αξίας έναντι 57% τώρα και οι μετοχές ενδέχεται να πέσουν κατά 36%. Στην περίπτωση του Grexit οι μετοχές θα πέσουν κατά 76%.

Συμπερασματικά, οι μετοχές θεωρείται ότι στα τρέχοντα επίπεδα έχουν αποτιμήσει ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου σε σχέση με τις πιθανότητες που υφίστανται για το κάθε σενάριο.

Facebook Comments