Μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο
Μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο
Μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο
Με σχέδιο, δουλειά και μεθοδικότητα, κατάφερε να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι νέες δομές που δημιουργήθηκαν ήταν απαραίτητες καθώς λειτουργούσαμε με οργανογράμματα της δεκαετίας του ’70 και του ’80.
Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν είναι ευρέως αποδεκτές και ομόφωνα πλέον οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία για να μπορεί η Ελλάδα να λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πλαίσια και να επέλθει η ανάπτυξη.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μας αποκαλύπτει εάν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με το Σύριζα, ποιες μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν και θεωρεί απαραίτητη την υλοποίησή τους, καθώς επίσης, δίνει και απαντήσεις για τα σενάρια που υπάρχουν περί υπογραφής νέου μνημονίου.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία, θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση μαζί του και εάν ναι υπό ποιους όρους;
Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μια μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ με όλα όσα λέει. Ο κ. Τσίπρας έστρεψε πρώτος το κομματικό του βλέμμα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προτάσσουν στο πρόγραμμά τους την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, πως μπορείς να συνομιλήσεις με ένα κόμμα που υποψήφιοί του κάνουν λόγο ακόμη και για επιστροφή στη δραχμή;. Και αναφέρομαι στον υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο νομό Κοζάνης, Γιώργο Χιωτίδη, ο οποίος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε επί λέξη: «Αν χρειαστεί να πάμε για δημοψήφισμα, θα πάμε για δημοψήφισμα, αν χρειαστεί να κάνουμε παύση πληρωμών θα κάνουμε παύση πληρωμών. Κι αν χρειαστεί προκειμένου να σκοτώσουμε το μισό πληθυσμό της χώρας, θα πάμε και στη δραχμή. Τελεία και παύλα!».
Θεωρείτε μια κυβέρνηση Σύριζα θα ήταν επικίνδυνη για την χώρα και εάν ναι γιατί;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει όλα όσα υπόσχεται, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει τη γραμμή Χιωτίδη, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στα βράχια. Και τότε, για μια ακόμη φορά, η Νέα Δημοκρατία ως το κατεξοχήν κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα της πατρίδας μας, θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και ενδεχομένως πιο γρήγορα από ότι πολλοί πιστεύουν. Η ΝΔ διαχρονικά αποτελεί τον πιο έντιμο και αξιόπιστο εκφραστή των αλλαγών που απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού για να βγούμε από την κρίση.
Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να κάνει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης;
Μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο χρειάζονται. Μεταρρυθμίσεις «made in Greece». Αυτό που χτίσαμε βήμα–βήμα τους τελευταίους 18 μήνες στο υπουργείο. Το έργο που καταφέραμε να επιτελέσουμε έχει ήδη πρακτικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Καταργήσαμε την υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ενισχύσαμε και αναβαθμίσαμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που παρέχουν πλέον έγγραφα μέσα σε ένα λεπτό! Καταργήσαμε το σύστημα αδειοδότησης για 25 δραστηριότητες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταργήσαμε την υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, για πρώτη φορά λειτούργησε ουσιαστικά η πειθαρχική δικαιοσύνη και για πρώτη φορά έγινε οριζόντιος έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στους δημοσίους υπαλλήλους. Όλα αυτά και μια σειρά ακόμα πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων, θα έπρεπε να είναι κομμάτι εθνικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων και να μην τα ζητάει καμία τρόικα.
Σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά οικονομικά μεγέθη της χώρας δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες ανάκαμψης και εφόσον εκλεγείτε ως κυβέρνηση θα υπογράψετε νέο μνημόνιο;
Εμείς, κυρία Τσαούση, λέμε πολύ καθαρά τι θα κάνουμε εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές. Άλλοι έχουν κρυφή ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκρύψει ότι από το Μάιο του 2013, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις θέσεις του για το ασφαλιστικό, πρότεινε φόρο επί του συνόλου των συναλλαγών μέσω των πιστωτικών Ιδρυμάτων, φόρο σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έκτακτη φορολόγηση των κερδών όλων των επιχειρήσεων, καθώς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Με το φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές, θα βάλει χέρι σε μισθούς, συντάξεις, πιστωτικές κάρτες, αλλά και σε κάθε πράξη που γίνεται μέσω γκισέ ή ΑΤΜ. Επίσης, αυτός ο φόρος θα ενισχύσει τις συναλλαγές εκτός τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τη διακίνηση μαύρου χρήματος και την αύξηση της φοροδιαφυγής. Μέσω του φόρου σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, θα χαθούν αμέσως κεφάλαια από την Ελλάδα, και ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Μέσω της έκτακτης φορολόγησης των κερδών όλων των επιχειρήσεων, είναι βέβαιο ότι φύγουν πολλές επενδύσεις από την Ελλάδα και θα αποθαρρυνθούν άλλοι από το να έρθουν. Επίσης, είναι βέβαιο ότι αυτό το μέτρο θα προκαλέσει χιλιάδες απολύσεις…
Δεν μου απαντάτε, όμως, εσείς τι θα κάνετε;
Απαντώ. Κατ’ αρχήν θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή. Θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο του μνημονίου που άνοιξε πριν από πέντε χρόνια. Η χώρα μας θα ενταχθεί στο τέλος Φεβρουαρίου στο καθεστώς της προληπτικής γραμμής στήριξης. Ως αποτέλεσμα αυτών, τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν σταδιακά και σε λίγους μήνες θα μπορούμε και πάλι να δανειστούμε σαν κανονική χώρα. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών, για να ανακάμψει επιτέλους η οικονομία μας.
Facebook Comments