Γ. Βαρουφάκης: Προτιμότερος ο θάνατος αν δεν υπάρξει συμφωνία
Αιφνιδίασε ο οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος στη Β΄Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης
Αιφνιδίασε ο οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος στη Β΄Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης
Ο θάνατος ποίου; Της χώρας; Δηλαδή, χρεοκοπία;
Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενος στην αόριστη φράση ότι επρόκειτο για αλληγορία…
Διαβάστε την ερώτηση της εφημερίδας Τribune και την απάντησή του:
– Αν, όμως, δεν είναι δυνατόν να καταλήξετε σε κάποια συμφωνία;
– Τότε, το λέω ξεκάθαρα: «ο θάνατος είναι προτιμότερος». Το αληθινό έλλειμμα της Ελλάδας δεν είναι χρηματικό, αλλά έλλειμμα αξιοπρέπειας. Εξαιτίας της έλλειψης αξιοπρέπειας δεχτήκαμε ανόητα μέτρα γεγονός που οδήγησε σ’ έναν φαύλο κύκλο αναξιοπρέπειας που με τη σειρά της καλλιέργησε τον φόβο και την δυσαρέσκεια. Αυτά όλα δεν είναι καλά στοιχεία. Πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπρέπεια μας, να ξαναβρούμε αυτό το πνεύμα που την 28η Οκτωβρίου του 1940 μας έκανε να πούμε «όχι» στον Μουσολίνι. Ούτε τότε είχαμε τα μέσα να αρνηθούμε, αλλά το κάναμε. Πρέπει να ξαναβρούμε το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου.
Ρωτήθηκε και τι θα ζητήσει ο Σύριζα από τους δανειστές και φάνηκε σίγουρος για το «ναι» του Σόιμπλε…
«Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες.Αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις
Όσο για το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ και την πρωτοβουλία Ντράγκι, που βρίσκεται επί θύραις…
«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου Γιούνκερ. Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι. Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό «νέο δεδομένο» για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».
Facebook Comments