Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union address), ο αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, σκιαγραφώντας τα ζητήματα πιθανής συνεργασίας μ τους Ρεπουμπλικάνους, απο τους οποίους ζήτησε στήριξη για την εκπαίδευση, την φροντίδα των παιδιών και φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη.

Ο Μπάρακ Ομπάμα υποστήριξε ότι η βελτίωση της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησής του και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του στο Κογκρέσσο “να γυρίσουν σελίδα” υποστηρίζοντας την πολυέξοδη ατζέντα του, η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση της κατάστασης της μεσαίας τάξης.

Απαλλαγμένος απο τους περιορισμούς της οικονομικής ύφεσης, των πολέμων στο εξωτερικό και των εκλογών, ο κ. Ομπάμα δήλωσε στην έκτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης ότι “η σκιά της κρίσης έχει περάσει” και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια του στον Λευκό Οίκο πολεμώντας για προγράμματα που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Κάλεσε το Κογκρέσο να καθιερώσει δωρεάν φοίτηση στα δημόσια Κολέγια, να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για την εκπαίδευση και την φροντίδα των παιδιών και να ψηφίσει νέους φόρους για τους υψηλόμισθους και τα μεγάλα οικονομικά Ιδρύματα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε απο το Κογκρέσο να εγκρίνει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι μια απλούστερη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα συμβάλει στη μείωση του κόστους.

«Ας απλοποιήσουμε το σύστημα και ας επιτρέψουμε στον μικρομεσαίο επιχειρηματία να υποβάλει τη δήλωση βάσει του πραγματικού εκκαθαριστικού του τραπεζικού του λογαριασμού και όχι στοιχείων που υποβάλει ο λογιστής τον οποίο μπορεί να αντέξει οικονομικά», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης απο το Κογκρέσο εγκρίνει τη χρήση βίαιης δύναμης κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν εσπευσμένες κινήσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει καταφέρει να ανακόψει την προέλαση της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.

«Καλώ το Κογκρέσο να δείξει στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι σε αυτή την αποστολή, εγκρίνοντας ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει τη χρήση βίαιης δύναμης κατά του ΙΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αρκετοί γερουσιαστές των ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων φαίνεται να διαιωνίζονται. Ωστόσο, εάν το Κογκρέσο εγκρίνει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν πριν από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, κάτι τέτοιο θα σημάνει «τη σίγουρη αποτυχία της διπλωματίας», δήλωσε ο Ομπάμα.

Facebook Comments