«Υποψήφιος με Το Ποτάμι στη Β Αθηνών» (πρώην IT monkey), γράφει η ταυτότητά του στο Τwitter. Ένα μέσο στο οποίο ο Χάρης Θεοχάρης έχει, όπως φαίνεται, μεγάλη αδυναμία. Και του έχει και εκείνο: Σχεδόν 14.000 followers με τους οποίους συνομιλεί χωρίς δισταγμό, ανοιχτά, απαντά στα ερωτήματά τους και με τους 140 χαρακτήρες που πληκτρολογεί για να απαντήσει, πολλές φορές εμείς οι δημοσιογράφοι βγάζουμε «ειδήσεις».

Η παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων  συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, όσο και οι εγκύκλιοί του για την πιστή εφαρμογή των νόμων που ψήφιζε η Βουλή.

Ο μεγαλύτερος όμως αιφνιδιασμός ήταν η απόφασή του να μπει στην πολιτική ζωή και μάλιστα με ένα νέο κόμμα, το Ποτάμι. Γιατί, όπως λέει ο ίδιος, στο Ποτάμι γνώρισε ανθρώπους που έχουν και τις γνώσεις και την ουσιαστική βούληση να αλλάξουν τη χώρα, χωρίς να την καταστρέψουν πρώτα.

Πώς το αποφασίσατε να κατεβείτε στην πολιτική; Θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω στην αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους και στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της χώρας μας. Ρόλος της πολιτικής ηγεσίας είναι να σχεδιάζει στρατηγικά την πορεία σε κάθε τομέα και να θέτει συγκεκριμένους στόχους. Αυτούς τους στόχους πρέπει να θέτει στους ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης και να τους αφήνει απερίσπαστους να τους πετύχουν. Στο πλαίσιο αυτό πετύχαμε στο έργο μας στη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Και αυτό το μοντέλο μπορώ να υπηρετήσω από οποιοδήποτε πόστο και για κάθε αντίστοιχο τομέα.

Ναι, αλλά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παραιτηθήκατε. Γιατί; Γιατί δεν ήμουν σε θέση να υπηρετήσω με αποτελεσματικότητα τη στροφή που επιχειρήθηκε εκείνη την περίοδο. Και από τη στιγμή που δεν θα είχαμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, θα οδηγούμασταν νομοτελειακά σε πρόσθετα βάρη για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Και γιατί με το Ποτάμι; Γιατί πρεσβεύει αφενός μεν την σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αφετέρου την ουσιαστική βούληση να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Κράτος. Το Ποτάμι με τίμησε με την πρότασή του να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών. Και μέσα σε αυτό γνώρισα ανθρώπους που έχουν και τις γνώσεις και την ουσιαστική βούληση να προχωρήσουν στο βασικό στόχο του Ποταμιού. Να αλλάξουμε τη χώρα, χωρίς να την καταστρέψουμε πρώτα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση; Σίγουρα η ανεργία. Όλα όσα σας ανέφερα στοχεύουν στη δημιουργία βιώσιμων και σταθερών θέσεων εργασίας.

Δεν αποτελεί πρόβλημα η τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Αυτή είναι μία κρίσιμη υποχρέωση της επόμενης Κυβέρνησης. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή επόμενη μέρα για την πατρίδα μας. Προέχει η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Πρέπει να κλείσουμε την τρέχουσα διαπραγμάτευση και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος, συνδέοντάς τη με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Και πρέπει να το κάνει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση. Είναι αναγκαίο να προκύψει σταθερή Κυβέρνηση από τις εκλογές της Κυριακής.

Αν δεν προκύψει; Η περίπτωση ακυβερνησίας δυσκολεύει διπλά την κατάσταση. Οι αποπληρωμές των υποχρεώσεων της χώρας δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία της Οικονομίας μας. Χάνονται κεφάλαια που δίνουν ρευστότητα στην αγορά. Και η υστέρηση των Εσόδων του τελευταίου πενταμήνου παρατείνεται. Οφείλουμε άμεσα να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία. Διαφορετικά, χάνουμε βαθμούς ελευθερίας στην διαπραγμάτευση που θέλουμε να κάνουμε με τους εταίρους μας.

Με «εθνική ομάδα» διαπραγμάτευσης; Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και εσωτερική συνεννόηση. Ειδικά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το ίδιο πιστεύω και για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Πρέπει να είναι ιδιοκτησία μας. Και να εξασφαλιστεί η  ευρεία αποδοχή του.

Πιστεύετε ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να συνεχιστεί το 2015; Φόρος ακινήτων υπάρχει παντού. Όμως θέλει αναμόρφωση. Είναι δύο φόροι σε έναν. Ένας φόρος ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ, και ένας φόρος περιουσίας, ο συμπληρωματικός. Ο πρώτος πρέπει να αλλάξει και να απλοποιηθεί, ο δεύτερος να καταργηθεί.

Τι πρέπει να γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν η Τρόικα σας ζητήσει κάποια αλλαγή, ποια θα κάνατε; Τώρα πια ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Αυτόματη υπαγωγή σε όλους τους μικροοφειλέτες και μέτρα για είσπραξη οφειλών για όσους δεν υπαχθούν σε καμία ρύθμιση. Αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει.

Εντός ή… εκτός ευρώ; Φοβάστε το Grexit; Η θέση της Ελλάδας είναι στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά της Ευρωζώνης. Δε θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αν δεν το προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι. Και ένα πιθανό «ατύχημα» είναι το χειρότερο δυνατό εθνικό σενάριο.

 

Από την Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments