Αγορά ελληνικών ομολόγων μόνο με τήρηση προγράμματος
Πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης θα αρχίσει τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης θα αρχίσει τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η «δύναμη πυρός» του προγράμματος θα ανέλθει σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας όμως τα ήδη υφιστάμενα προγράμματα αγοράς ιδιωτικών χρεογράφων και καλυμμένων δανείων.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει μόνον ομόλογα που αξιλογούνται με επενδυτικό βαθμό, όμως θα εφαρμοστούν ειδικά κριτήρια για χώρες που υπάγονται σε πρόγραμμα στήριξης τη Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σε ένα σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα
Ειδικότερα, Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέβη τον Ρουβίκωνα της νομισματικής πολιτικής ανακοινώνοντας αγορές κυρίως κρατικών ομολόγων αλλά και ιδιωτικών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Επειδή όμως υπολογίζονται και οι αγορές ομολόγων που ήδη έχουν γίνει, το μηνιαίο ποσό αγορών περιορίζεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ τον μήνα και το συνολικό ποσό των ελάχιστων αγορών στα 950 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα υπάρξουν προυποθέσεις και ρυθμίσεις για χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Με λίγα λόγια, θα υπάρξουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο εφαρμόζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν έχουμε ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι προσθέτοντας ότι προκειμένου να γίνουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο του 2015 και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs), σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, απάντησε ο Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση. Συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα). Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.
Το συνολικό ποσό αγορών θα ανέλθει στο 1 τρισεκατομμύριο 80 δισ. ευρώ. “Στο πλαίσιο αυτού του εκτεταμένου προγράμματος οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων θα ανέλθουν στο ποσό των 60 δισ. ευρώ” είπε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. “(Οι αγορές) θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και σε κάθε περίπτωση θα διεξάγονται μέχρι να δούμε διαρκή διόρθωση του πληθωρισμού”. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,2%.
Παράλληλα ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι οι αγορές θα συνεχιστούν μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Πρόκειται για συνδυασμό που προβλέπει ανοιχτό πρόγραμμα γορών μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού και με ελάχιστο όριο αγορών 1 τρισ. 80 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι αγορές θα γίνουν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, μια υποχώρηση στην πίεση των Γερμανών να μην υπάρξει διαμοιρασμός του ρίσκου σε κεντρικό επίπεδο. Παρ όλα αυτά ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι αν υπάρξουν απώλειες ΕΚΤ θα επωμιστεί το 20% των πρώτων ζημιών και το υπόλοιπο θα το αναλάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για προσπάθεια να συμβιβαστούν οι απαιτήσεις των Γερμανών και να διατηρηθεί το δόγμα περί ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Οι αγορές σίγουρα εντυπωσιάστηκαν με το ευρώ να υποχωρεί περισσότερο από 1,5 σεντ, στο 1,1455 έναντι του δολαρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,7%.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσαν σε νέο χαμηλό ιστορικό επίπεδο, δηλαδή στο 1,639% και 1,491% αντίστοιχα. Και το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο υποχωρούσε κατά 9 μονάδες βάσης στο 9,25%.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια αναφοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.
Facebook Comments