Το ευρωπαϊκό “σήριαλ” του QE, μόλις ξεκίνησε
Τελικά ο Mario Draghi κατάφερε να εκπλήξει τις αγορές καθώς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ευρωπαϊκά ομόλογα
Τελικά ο Mario Draghi κατάφερε να εκπλήξει τις αγορές καθώς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ευρωπαϊκά ομόλογα
Η ανάγκη για QE στην Ευρωζώνη είναι ακριβώς η ίδια με την ανάγκη που οδήγησε άλλες κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν αντίστοιχες πολιτικές, μήνες πριν από την ΕΚΤ. Πτώση των επιτοκίων και άρα δημιουργία συνθηκών για αύξηση των επενδύσεων, αύξηση των αποτιμήσεων των μετοχών, μείωση της ανεργίας, αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση της κατανάλωσης. Αυτά είναι τα ζητούμενα και για την ΕΚΤ και για το λόγο αυτό αναμένουμε να ακολουθήσει ανάλογη τακτική, παίζοντας το παιχνίδι των αγορών. Χθες ο Mario Draghi, ανακοίνωσε το QE1… Κατά την εκτίμησή μου, θα υπάρξουν και νέες επεκτάσεις του προγράμματος πιθανότατα και πριν από τα τέλος του 2015.
Σύμφωνα με ανάλυση της SocGen, η ανακοίνωση του Draghi ήταν θετική γιατί έδειξε ότι έβαλε το νερό στο αυλάκι. Η SocGen εκτιμά ότι το ανακοινωθέν QE δεν είναι σε θέση να αυξήσει τον πληθωρισμό πάνω από 0,2%-0,5% και συμπληρώνει ότι το κατάλληλο QE είναι της τάξης των €3 τρισ. το οποίο θα περιλαμβάνει και αγορές μετοχών. Με απλά λόγια, ότι ακριβώς έκανε η Fed και ότι κάνει η BoJ.
Η πρώτη δημοσκόπηση
Το Reuters προχώρησε σε δυο δημοσκοπήσεις. Στην πρώτη, 24 στους 25 αναλυτές εκτίμησαν ότι με το τρέχον QE η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πλησιάσει το στόχο για πληθωρισμό 2,0%. Στη δεύτερη, 36 σε σύνολο 45 αναλυτών, εκτίμησαν ότι θα υπάρξει και νέο μεγαλύτερο QE.
Οι πρώτες επιπτώσεις
Η ανακοίνωση του Mario Draghi οδήγησε σε νέα μεγάλα κέρδη το δολάριο, ενώ το EUR/USD βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2003 και μια ανάσα από τα 1,1300. Ιδιαίτερα προς το κλείσιμο της Wall Street αλλά και κατά το άνοιγμα της Ασίας, το δολάριο απογειώθηκε.
Από την άλλη, οι μετοχές κατέγραψαν το δικό τους ράλι με το γερμανικό DAX να περνάει πάνω από τις 10.500 μονάδες με κέρδη πάνω από 300 μονάδες ενώ από κοντά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες όπως και η Wall Street. Τα ομόλογα, όλα ανεξαιρέτως τα ευρωπαϊκά, κινήθηκαν ανοδικά (έπεσαν οι αποδόσεις τους).
Ποιοι δείκτες προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις;
Εκτός του DAX ο οποίος είναι leader και αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες υπάρχουν στον ιταλικό FTSE MIB και στο γαλλικό CAC 40.
Στρατηγική τοποθετήσεων
Είναι προφανές ότι η τάση παραμένει ανοδική και μάλιστα όσο ο DAX βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο, οι μικρότεροι δείκτες θα σπεύσουν να καλύψουν τη διαφορά. Η στρατηγική buy the dip, θα συνεχίσει να είναι η ασφαλέστερη και η περισσότερο κερδοφόρα.
Forex
Άνοδος των ευρωπαϊκών δεικτών και πτώση των ομολόγων, σημαίνουν πτώση για το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει για τα καλά το βηματισμό του και θα κληθεί να αναζητήσει νέα επίπεδα ισορροπίας. Ήδη από τεχνικής σκοπιάς, δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο πλέον μέχρι και τα 1,0300. Αυτό συνεπάγεται ότι το δολάριο θα συνεχίσει να ανεβαίνει προκαλώντας απανωτά σοκ ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές και όχι μόνο. Άλλωστε λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ένας από τους μεγαλύτερους fund managers, παγκοσμίως, ο Ray Dalio της Bridgewater, δήλωνε στο Davos ότι αναμένεται ένα έντονο short squeeze στο δολάριο. Ήδη στις λίγες συνεδριάσεις του 2015, το δολάριο ενισχύεται 4% έναντι του ευρώ.
Γενικότερο επενδυτικό συναίσθημα
Σύμφωνα με όλους τους δείκτες τους οποίους παρακολουθούμε για να αναγνωρίσουμε το επενδυτικό συναίσθημα, υπάρχουν εξαιρετικά ακραία επίπεδα. Αυτό όμως είναι κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δε λέει και πολλά πράγματα, καθώς η αγορά θα μπορούσε να παραμείνει εξαιρετικά πιεσμένη προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εμπορεύματα
Ο χρυσός και το ασήμι είναι δυο εκπληκτικές ευκαιρίες. Αλλά υπό μια προϋπόθεση: ότι αναφερόμαστε στα: Gold/Euro και Sliver/Euro. Η απόσταση από τα υψηλά για το Gold/Euro είναι 20% ενώ για το Silver/Euro είναι 112%.
Οι νέες εκτιμήσεις των επενδυτικών τραπεζών για το EUR/USD το 2015
TDS: 0,9600
HSBC: 1,0900
Deutsche Bank: 0,9500
RBS: Δε βλέπει πυθμένα πριν σημειωθούν νεά ιστορικά χαμηλά (0,8225)
Credit Suisse: 1,0200
Αναλύοντας περισσότερο το QE
Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Mario Draghi επέλεξε να μοιράσει το ρίσκο των αγορών ομολόγων μεταξύ της ΕΚΤ και των συμμετεχόντων σε αυτήν. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος των αγορών και των κερδών/απωλειών θα το υποστούν οι κατά τόπους κεντρικές τράπεζες, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, σχεδόν το σύνολο των αγορών θα το επιφορτιστεί η ΤτΕ με ότι συνέπειες έχει αυτό όσον αφορά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που μπορεί να έχει στο μέλλον. Από την άλλη, μπορεί να έχει και σημαντικό κέρδος εφόσον μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα φλέγοντα θέματα.
Facebook Comments