Αποτίμηση του αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές κάνει το πρακτορείο Bloomberg το οποίο σημειώνει ότι είναι ιστορική η νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα και με μια εύθραυστη συμμαχία, το αποτέλεσμα δίνει στον Τσίπρα την εντολή να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη βοήθεια των 240 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα τώρα είναι να φανεί αντάξιος των προεκλογικών του δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή του χρέους, την οποία θα πρέπει να επιτύχει πείθοντας ταυτόχρονα τους πιστωτές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας.

“Δεν θα υπάρξει ούτε μια καταστροφική σύγκρουση, ούτε θα είναι πλέον αποδεκτή η συνεχιζόμενη υποταγή”, είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στα πλήθη των υποστηρικτών του. “Γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν μας έδωσε λευκή επιταγή, αλλά εντολή για εθνική αναβίωση”, είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που θα αρχίσει συναντήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

“Η πολιτική σταθερότητα θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί”, τονίζει ο Vincenzo Scarpetta, πολιτικός αναλυτής του Open Europe. Οι πιθανοί πολιτικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ”συμφωνούν μόνον εν μέρει” με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το “το να κυβερνήσει μόνος με μια μικρή πλειοψηφία θα είναι δύσκολο, καθώς έρχονται σκληρές διαπραγματεύσεις για το χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να κατευναστούν ριζοσπαστικές ενέργειες. Οι μεσοπρόθεσμεες προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευδιάκριτες”, συμπληρώνει ο Scarpetta.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το Bloomberg, στέλνει ένα μήνυμα σε κόμματα, που, όπως το ισπανικό Podemos, αμφισβητούν τις οικονομικές και πολιτικές συμβάσεις στην Ευρώπη, από μια χώρα το ΑΕΠ της οποίας έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο και ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.

Οι επενδυτές πρέπει τώρα να περιμένουν από τον Τσίπρα να περιγράψει πώς σχεδιάζει να διαπραγματευτεί για τις μελλνοτικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει στα τέλη Φεβρουαρίου και η χώρα “ξεμένει” από ρευστό το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο, υπενθυμίζει το Bloomberg..

Σήμερα το απόγευμα οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών. Πάντως, όπως διεμήνυσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η θέση του Σόιμπλε έχει παραμείνει αμετάβλητη και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι “οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί με την Ελλάδα παραμένουν σε ισχύ”.

“Η σίγουρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει μια νέα και ακόμα πιο διχαστική φάση στην εριστική πολιτική της Ευρώπης”, αναφέρει ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy. “Εχει διανυθεί ένας επικίνδυνος Ρουβίκωνας”.

“Ο ελληνικός λαός τιμώρησε τη ΝΔ γιατί κυβέρνησε με τον μικροαστικό τρόπο που κυβερνούσαν τα πολιτικά κόμματα του παλαιού καθεστώτος”, ανέφερε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. “Οι περισσότεροι Ελληνες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένουν θεματικές αλλαγές, αλλά περιμένουν παρόλαυτά μια περιθωριακή αλλαγή που θα είναι σημαντική γιαυτούς”.

Facebook Comments