Ως “πολιτική νίκη Τσίπρα” στα “μάτια της ΕΕ” βλέπει η Citigroup τη συμφωνία για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά όπως εκτιμά, θα…  αποξενώσει κάποιους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η Citi εκτιμά πως η συμφωνία στο Σκοπιανό θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως επισημαίνει σε note της προς τους πελάτες της, η κυβέρνηση Τσίπρα “επέζησε” της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς 153 βουλευτές (145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 8 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων) την καταψήφισαν.  Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρόταση μομφής την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που έφερε ο Τσίπρας με την ΠΓΔΜ δεν είχε δημοκρατική νομιμότητα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αν και ήταν ενάντια στη συμφωνία, δεν απέσυραν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.

Η συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή επιλύει μια διαρκή διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της γειτονικής χώρας, με το νέο όνομα να είναι “Βόρεια Μακεδονία”.  Το δημοψήφισμα και η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ είναι τα πρώτα βήματα πριν την επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο εθνικά κοινοβούλια.  Η συμφωνία, εάν τελικά εγκριθεί, θα επιτρέψει στη “Βόρεια Μακεδονία” να διαπραγματευτεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όπως σχολιάζει η Citi, η διαφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, και η συμφωνία θα μπορούσε να αποξενώσει κάποιους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τους να μην τον στηρίξουν στις εκλογές. Ωστόσο, ο Τσίπρας κατόρθωσε να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του. Το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία αποτελεί μια πολιτική νίκη στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινότητας, κάτι που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Eurogroup.


Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments