Σε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης μαζί με μια μεγάλη δόση από το δάνειο καθώς επίσης σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τους όρους της επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο αναμένεται να λάβουν σήμερα αργά το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την συμφωνία προετοίμασαν το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG και αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup, η οποία ξεκινάει νωρίς το απόγευμα (15:00 τοπική ώρα). Ήδη χθες οι θεσμοί έκαναν τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Η επιλογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη γίνει εδώ και καιρό, εκείνο που απομένει είναι να προσδιοριστεί το μέγεθός τους. Μάλιστα στη συνεδρίαση του Εurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν να δώσει το «πράσινο φως» πιστοποιώντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Μέτρα για χρέος και ενισχυμένη εποπτεία

Αναφορικά με τα επιμέρους μέτρα για το χρέος, αυτά που έχουν κλειδώσει από τις προηγούμενες μέρες είναι η επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών χωρών τη ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Το ποσό εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και θα δοθεί σταδιακά και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους εταίρους και παράλληλα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το σημαντικότερο από τα μέτρα ελάφρυνσης είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου θα επιμηκυνθεί για με περίοδο που θα κυμαίνεται μεταξύ 7-8 ετών, η ακριβής περίοδος θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα.

Στο τραπέζι επίσης ο καθορισμός του ποσού που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και ενδεχομένως ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΔΝΤ. Η απόφαση θα περιλαμβάνει και την τελευταία δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να έχει ένα απόθεμα, το οποίο θα διασφαλίσει τουλάχιστον για 15 μήνες την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος στις αγορές και σημαντικής αύξησης των επιτοκίων. Το ύψος της δόσης θα κυμανθεί μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Oικονομικών θα υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για είσοδο της Ελλάδας σε μια διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Facebook Comments