BRICs αντί για ΔΝΤ; Eπικίνδυνα παιχνίδια ή διαπραγματευτικός άσος Τσίπρα;
BRICs αντί για ΔΝΤ; Eπικίνδυνα παιχνίδια ή διαπραγματευτικός άσος Τσίπρα;
BRICs αντί για ΔΝΤ; Eπικίνδυνα παιχνίδια ή διαπραγματευτικός άσος Τσίπρα;
Ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε με τις αρχικές του ενέργειες, ότι η Ελλάδα μπορεί όντως να στραφεί επιθετικά μακριά από την Ευρώπη και προς τη Ρωσία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ειδικότερα.
Ιδιωτικοποιήσεις Stop!
Η νέα κυβέρνηση σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού στην Ελλάδα και έβαλε επίσης stop στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επιμένοντας στις προεκλογικές της υποσχέσεις παρά τις προειδοποιητικές βολές από την ευρωζώνη του ευρώ και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις λοιπόν, που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση είναι να σταματήσει η προγραμματισμένη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας διάσωσης της, για την οποία είχαν προεπιλεγεί η κινεζική Cosco και τέσσερις άλλοι μνηστήρες.
Η πώληση,τονίζουμε, είναι μέρος της ελληνικής δανειακής σύμβασης: Μια συμφωνία η οποία όπως η τρόικα έχει δηλώσει επανειλημμένα, δεν είναι για επαναδιαπραγμάτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει πριν από τις εκλογές ότι θα σταματήσει την πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Μερίδια στον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ROSCO είναι επίσης στο σχέδιο πώλησης assets.
Και δεν ήταν μόνο αυτά που υπογραμμίζουν την αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα της νέας κυβέρνησης:
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα άλλο βασικό μέτρο του πακέτου διάσωσης της τρόικα.
Οι Γερμανοί, φυσικά, δεν είναι ευχαριστημένοι. Το μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Joachim Nagel προειδοποίησε για την δημιουργία τρομαχτικών προβλημάτων εάν η νέα κυβέρνηση θέσει το πρόγραμμα βοήθειας υπό αμφισβήτηση. «Αυτό θα έχει μοιραίες συνέπειες για χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβασή τους στα χρήματα κεντρικής τράπεζας», δήλωσε.
Πολύ πιθανώς… Εκτός αν η Ελλάδα βρει μία νέα, εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, που δεν έχει καμία σχέση με το ΔΝΤ…
Με το βλέμμα στα ΒRICs
Μία εναλλακτική λύση είναι η τράπεζα των BRICs. Τα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία Κίνα) δημιούργησαν πρόσφατα τη δική τους αναπτυξιακή τράπεζα με κεφάλαια 50 δισ. δολάρια και δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 100 δισ. δολαρίων, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση τους από το δολάριο, την Fed και το ΔΝΤ…
Σίγουρα αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα μετά και την βουτιά της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο μόλις ο πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβία ς και σχιστολιθικού πετρελαίου ΗΠΑ τελειώσει και οι Σαουδάραβες αρχίσουν να σφίγγουν τις κάνουλες, το αργό θα επιστρέψει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η Ρωσία (όπως και η Κίνα) μπορούν να γίνουν κρίσιμες σύμμαχοι για την Ελλάδα, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγήσει τη λογική της στροφής προς τη Μόσχα.
Το «βέτο» της κυβέρνησης Τσίπρα στην άσκηση πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχε λοιπόν άμεση απάντηση. Η Μόσχα εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαιρέσει εφ’ εξής τα ελληνικά προϊόντα από το εμπάργκο κατά των χωρών της Ε.Ε.
Επικίνδυνα παιχνίδια;
Η κίνηση για την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, τονίζει ο Timothy Ash, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Standard Bank. Η Άγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης θα εξοργιστούν από τυχόν προσπάθειες να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα την κρίση στην Ουκρανία ως «διαπραγματευτικό χαρτί».
Ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets, σημειώνει ότι ο Τσίπρας παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι, προσπαθώντας να δώσει στην Ε.Ε την εντύπωση ότι έχει άλλες επιλογές.
Από την πλευρά της η Ρωσία είναι εξαιρετικά πιθανό να αδράξει την ευκαιρία να… ανακατέψει τα πράγματα στην Ευρώπη.
«Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα ήταν αντίθετος στο να βάλει την δική του σπίθα και να προκαλέσει αναταραχή στα εσωτερικά της Ευρώπης», τονίζει ο Hewson .
Αυτή η σπίθα θα μπορούσε να γίνει καταστροφική εάν η Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων του ελληνικού χρέους, όπως προειδοποιεί.
Facebook Comments