Οι άνθρωποι άνω των 45 που νοσηλεύονται για πνευμονία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με μελέτη Καναδών επιστημόνων, ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή θανατηφόρο καρδιοπάθεια είναι τετραπλάσιος μέσα στις πρώτες 30 μέρες από την νοσηλεία για πνευμονία και, παρότι μειώνεται σταδιακά, παραμένει 1,5 φορά υψηλότερος απ ό,τι στους μεσήλικες και ηλικιωμένους δίχως ιστορικό πνευμονίας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η πνευμονία μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA).

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, υπό τον δρα Βινσέντε Κοράλες-Μεντίνα, από την Κλινική Καρδιαγγειακών Λοιμωδών Νόσων του Ιδρύματος Καρδιάς του Πανεπιστημίου της Οττάβα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 21.000 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες συμμετέχουν σε δύο ερευνητικά προγράμματα αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου (τα CHS και ARIC).

Από τους συνολικά 1.271 εθελοντές που νοσηλεύθηκαν στο πέρασμα του χρόνου με πνευμονία, οι 318 (το 25%) υπέστησαν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη 10ετία από τη νοσηλεία τους.

Όσο μεγαλύτερης ηλικίας ήταν οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο διέτρεχαν ενώ, όπως προαναφέρθηκε, ο κίνδυνος αυτός ήταν μέγιστος τον πρώτο μήνα από την εμφάνιση της πνευμονίας αλλά παρέμενε αυξημένος επί χρόνια.

Μάλιστα η συσχέτιση αυτή δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

«Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου που σχετίζεται με την πνευμονία είναι παρόμοιος ή υψηλότερος από αυτόν που θέτουν οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Επομένως, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η πνευμονία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα», καταλήγουν.

Σύμφωνα με γενικά στοιχεία που παραθέτουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η πνευμονία αποτελεί στις χώρες της Δύσης την πιο συχνή ιατρική διάγνωση που οδηγεί σε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Στην πραγματικότητα, το 1,2% του πληθυσμού του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη εκδηλώνει κάθε χρόνο πνευμονία – και πάρα πολύ συχνά αυτή παρουσιάζεται τον χειμώνα ως επιπλοκή στη γρίπη.
 

Facebook Comments