Νέα επιχείρηση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών το 2019 και το 2020
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2020 προαναγγέλλει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2020 προαναγγέλλει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2020 προαναγγέλλει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη αυτές που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Προφανώς, οι θεσμοί έκαναν τα στραβά μάτια όχι μόνο για τη διαδικασία που ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως για το αποτέλεσμα που προέκυψε και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων.
Μετά τη διευκόλυνση που παρείχαν οι πιστωτές της χώρας στην κυβέρνηση, την καλούν τώρα να αναπροσαρμόσει εκ νέου τις τιμές ζώνης τόσο το 2019 όσο και το 2020. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς.
Οπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020, επιβαρύνοντας και ελαφρύνοντας ταυτόχρονα κάποια νοικοκυριά.
Δηλαδή, αυτό που αναφέρουν οι μεσίτες είναι ότι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και Παπάγου, οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές.
Αντίθετα, αναμένονται αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως το Κερατσίνι και το Πέραμα.
Η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναδιαρθρώσει πλήρως τον ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως από το 2019 ή το αργότερο το 2020 να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια. Δηλαδή, οι νέες τιμές μπορούν να εκτινάξουν τον ΕΝΦΙΑ στις φθηνότερες περιοχές και να μειώσουν σημαντικά τον φόρο στις ακριβές περιοχές.
Η νέα κυβέρνηση (καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τα τέλη του 2019) θα κληθεί να επανασχεδιάσει τον νέο φόρο ενδεχομένως και να τον αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός στόχος ύψους 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία σε αρκετές περιοχές της χώρας, αν όχι στις περισσότερες, οι εμπορικές τιμές είναι χαμηλότερες κατά 50-60% συγκριτικά με τις τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Μάλιστα, στις περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, όπου οι αξίες προσγειώθηκαν, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες διαφορές, ενώ ακολουθούν οι ακριβές περιοχές, όπου, παρά τις μειώσεις που έγιναν στις τιμές ζώνης, η απόσταση σε σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά παραμένει μεγάλη.
Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συνοικίες της Καλλιθέας και των Κάτω Πατησίων, όπου σήμερα ένα ακίνητο ηλικίας άνω των 30 ετών πωλείται αντί ποσού της τάξεως των 450-500 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.350 (μέσος όρος) στην περιοχή της Καλλιθέας και σε 1.100 στα Κάτω Πατήσια.
Εν ολίγοις, η απόκλιση μεταξύ της εμπορικής αξίας και της τιμής ζώνης είναι της τάξεως του 60%. Ανάλογη εικόνα, με μικρότερες βέβαια αποκλίσεις, της τάξεως του 40%-45%, εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές του κέντρου, όπως το Παγκράτι (47%) και τα Εξάρχεια (46%).
Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.
Facebook Comments