ELA Mάριο να βοηθήσεις…
ELA Mάριο να βοηθήσεις…
O Nτράγκι ελέγχει την μοναδική ίσως πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν δει καταθέσεις περίπου 11 δισεκατομμυριών ευρώ να κάνουν φτερά τον Ιανουάριο και τις εγγυήσεις να… τελειώνουν. Αυτός θα αποφασίσει, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία-δέσμευση, αν θα τραβήξει την πρίζα ή όχι.
Η ρευστότητα ολοένα και σφίγγει για τις ελληνικές τράπεζες. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, με την έκδοση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων, η Ελλάδα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρόλο που ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν τις εκδόσεις και στη συνέχεια έδιναν τους τίτλους στην ΕΚΤ ως εγγύηση για επιπλέον χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση στους επόμενους δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποπληρωμή των 2,2 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης και των σχετικών τόκων για το ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Bloomberg, αλλά πλέον στενεύουν τα περιθώρια μετακύλισης των εντόκων γραμματίων, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη φτάσει το όριο των 3,5 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια τα οποία η ΕΚΤ εγκρίνει ως εγγύηση για χρηματοδότηση.
Και με τα έσοδα να έχουν πάρει την κατηφόρα τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση βασίζεται κυρίως στις τράπεζες για παροχή ρευστότητας.
Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη δέσμευσή της να μην παρατείνει το σημερινό πρόγραμμα μετά την λήξη του στις 28 του μήνα και δεν υπάρξει εναλλακτική λύση από την Ευρώπη, τότε, όπως τονίζει και το Bloomberg, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν τα 30 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ απευθείας από τη Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του ELA.
Την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τον ELA των ελληνικών τραπεζών και μπορεί να τον κλείσει εάν τον κρίνει ακατάλληλο. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει προσφύγει στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης και ο ELA είχε δώσει 2 εβδομάδων στήριξη μέχρι να λάβει νέα απόφαση.
«Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών… Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επεσήμανε-προειδοποίησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.
Η επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση στην δημιουργία ελέγχων κεφαλαίων και να αυξήσει το ποσό του ELA. Εάν όμως η ΕΚΤ βγάλει την πρίζα, όπως σημειώνει η Societe Generale, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τυπώσει το δικό της νόμισμα…
Ο Ντράγκι όμως μπορεί να αποτρέψει τον πανικό…
Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευκολύνει το δρόμο για την ελληνική κυβέρνηση. Στο παρελθόν, το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε να άρει το όριο των 3,5 δισ. ευρώ στα έντοκα, τον Αύγουστο του 2012, όταν ένα μεγάλο κομμάτι των κρατικών ομολόγων έφτανε στην λήξη του. Ο όρος τότε ήταν ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της ΕΕ.
Εάν λοιπόν ο… τόνος του διαλόγου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών χειροτερεύσει, η ΕΚΤ θα πει στις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράσουν άλλα έντοκα γραμμάτια αφού δεν θα μπορούν με αυτά να λάβουν χρηματοδότηση.
Η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει ήδη πει γραπτώς πως η ρευστότητα πρέπει να επενδύεται μόνο σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ.
Την Τετάρτη, στις 4 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα όπου συνεδριάζει η ΕΚΤ για τον ELA, το ελληνικό δημόσιο προχώρα στην δημοπρασία έντοκων γραμματίων 26 εβδομάδων, αναζητώντας 625 εκατ. ευρώ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές, λογικά (έτσι γινόταν συνήθως τουλάχιστον), θα αυξήσουν το ποσό στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα αναχρηματοδοτήσει τα 947 εκατ. ευρώ των ομολόγων που λήγουν στο τέλος της εβδομάδας.
Την Παρασκευή και… 13 Φεβρουαρίου , πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Ακόμη κα αν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, η 16η Φεβρουαρίου πλησιάζει επικίνδυνα. Και είναι η ημέρα όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το ελληνικό πρόγραμμα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να… εξηγηθεί για το τι έχει σκοπό να κάνει.
Και όλα αυτά λίγο πριν και τον «βαρύ» Μάρτιο, όπου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει παλαιότερο δάνειο του ΔΝΤ ύψους 1,42 δισ. ευρώ, 79 εκατ. σε ομόλογα που λήγουν και 1 δισ. ευρώ σε τόκους και άλλες υποχρεώσεις πληρωμής….
Facebook Comments