Τη Δευτέρα συμπληρώθηκε  η πρώτη εβδομάδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πολλοί θεωρούν ότι είναι νωρίς για να κρίνουμε είτε την κυβέρνηση είτε τα πρώτα πεπραγμένα της. Διαφωνώ κάθετα, κι ο λόγος είναι απλός: τα αποτελέσματα της πρώτης κι όλα μέρας ήταν να καταρρεύσει το χρηματιστήριο (ζημιές και κινήσεις που δεν είχαν προεξοφληθεί ούτε κατά προσέγγιση), ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου εξεπλάγην κι εξέφρασε ρητά τις αντιρρήσεις του για την προσέγγιση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στον Πούτιν και τη Ρωσία, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για παροχές ύψους πολλών δις. Κι όλα αυτά σε 24 ώρες.

Παράλληλα με όλα αυτά αν συνυπολογίσουμε και την πολύ κακή (πολιτική) ποιότητα των προσώπων που στελέχωσαν τις κυβερνητικές θέσεις (με μοναδική εξαίρεση ίσως τον  Νίκο Παρασκευόπουλο) μπορούμε πολύ εύκολα να χαρακτηρίσουμε την κυβέρνηση  ως τη χειρότερη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση από το 1900 μέχρι σήμερα. Ανταγωνίζεται τις κυβερνήσεις Καραμανλή (2004-2009) και μπορεί να τις κερδίσει. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Πρώτα απ’ όλα θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε πώς αισθάνονται όλοι εκείνοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ «για να φύγουν αυτοί που είναι πάνω (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)» όπως (κυρίως) και όλοι εκείνοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί «έλα μωρέ, δεν θα κάνουν τίποτα απ’ όσα λένε». Νομίζω ότι διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά κι αυτό είναι το κακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπέστατος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Δεύτερον, πώς αισθάνονται οι ομοφυλόφιλοι συμπολίτες μας που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τους προέκυψε υπουργός ο Νικολόπουλος; Ή μήπως δεν είχαν υποψιαστεί την μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ;

Τρίτον, πώς αισθάνονται οι αριστερές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ που το κόμμα τους συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ και έχει αναθέσει κρίσιμες θέσεις π.χ. υπουργείο εθνικής άμυνας σε ακροδεξιό και το εξωτερικών σε έναν κνήτη – πασοκτζή –αριστερό που εισπράττει ¨εύγε¨ από ακροδεξιούς;

Από εκεί και ύστερα όλοι οι παραπάνω ας αναλογιστούν και τη σημασία των τραγικών σφαλμάτων της νέας κυβέρνησης.

Αρχικά η άρση όλων των αποκρατικοποιήσεων. Σίγουρα η κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραλήψει πολλά στη στρατηγική της των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε αρκετά λάθη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να προβεί σε διορθώσεις και βελτιστοποιήσεις, άρει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ανατέθηκε σε έναν δραχμολάγνο, αντιευρωπαϊστή, επαγγελματία κομματικό στέλεχος χωρίς καμιά επαφή με την αγορά και την πραγματική οικονομία τον κο Λαφαζάνη. Κινήσεις που φαντάζομαι βρίσκουν σύμφωνους τους αυτοαποκαλούμενους «φιλελεύθερους» που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στη συνέχεια ακούσαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει όλες τις αλλαγές στην παιδεία. Απαλλάσσει τους αιώνιους φοιτητές από τον κίνδυνο της διαγραφής, επαναπροσλαμβάνει τους απολυμένους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους και τέλος επαναφέρει το άσυλο. Αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις πέρασαν μεταξύ σφύρας και άκμονος. Παράλληλα ακούσαμε εξαγγελίες επαναπρόσληψης όλων των δημόσιων υπαλλήλων που απολύθηκαν ανεξάρτητα από το αν ήταν επίορκοι ή είχαν πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά.

Μια από τις πρώτες κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το άνοιγμα προς τη Ρωσία και η ρήξη με την Ευρώπη. Προφανώς ο κος Τσίπρας χάρηκε με το εμπάργκο των Ρώσων εις βάρος μας και σίγουρα οραματίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα νέου τύπου Σοβιέτ της Ρωσίας.

Τόσο ο κος Τσίπρας όσο και ο τεχνοκράτης Βαρουφάκης (αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε ότι δεν θέλει τεχνοκράτες στην κυβέρνηση;) δήλωσαν στην τρόικα ότι δεν συνεργάζονται μαζί της και ούτε θέλουν την παράταση του προγράμματος. Τώρα που θα βρουν τα χρήματα είναι μια άλλη ιστορία. Ίσως κόψουν τα 100 δις που εξήγγειλε η Ραχήλ Μακρή αλλιώς πώς θα επαναφέρουν λ.χ. την 13η σύνταξη; Βέβαια ο κος Ρομανιάς δήλωσε πως «τον Γενάρη και τον Φλεβάρη θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τις συντάξεις…. Από τον Μάρτιο θα είναι σφιχτά για τις συντάξεις.”. Δηλαδή από τη μία μας λένε ότι θα υπάρξει πρόβλημα συντάξεων το Μάρτιο ενώ την ίδια στιγμή εξαγγέλλουν επαναφορά της 13ης σύνταξης.

 Αναφερόμενος στην κα Μακρή θυμήθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί και δεν θα συνεργαστεί με «μνημονιακούς» (όρος που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξυπηρετηθεί ο διχασμός και η πόλωση που επιδίωκε). Με ακροδεξιούς συνομωσιολάγνους και εθνικιστές όμως μπορεί να συγκυβερνήσει ακόμα και να τους βάλει στα ψηφοδέλτιά του. Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή σχολιάζει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να προτείνει δεξιούς «μνημονιακούς» για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κραχ στο χρηματιστήριο, άνοδος στα spreads, δηλώσεις από Μέρκελ όπως «ξεχάστε τη διαγραφή του χρέους και τις αποζημιώσεις», άρνηση όλων των χωρών του Νότου για στήριξη-συνεργασία, άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες «ο Τσίπρας εξήγγειλε αυτό για εκείνους για μας τίποτα», πολίτες που πρόσκυνται στο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν τις «λαϊκές επιτροπές στήριξης της κυβέρνησης» με αδιευκρίνιστες αρμοδιότητες, η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο… Κι όλα αυτά σε μόλις πέντε μέρες. Φοβάμαι και μόνο στη σκέψη του τι θα ακολουθήσει. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών αλλά και τα επιτεύγματα των τελευταίων πέντε ετών κινδυνεύουν να χαθούν σε μόλις πέντε μέρες.

Facebook Comments