Μy name is bond, perpetual bond
Οικονομία,Ελλάδα,Ομόλογα,Βαρουφάκης,Χρέος,Διαγραφή
Οικονομία,Ελλάδα,Ομόλογα,Βαρουφάκης,Χρέος,Διαγραφή
Ψυχρή υποδοχή
Η ΕΚΤ, όπως ανέφερε το Reuters, εκφράζει την δυσπιστία της, με αξιωματούχους να υπογραμμίζουν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αν και ευφυής, υποτιμά τα προβλήματα, και το συνταγματικό περιθώριο των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και της ΕΚΤ και πως υπάρχει ανησυχία ότι αυτή η πρόταση είναι ένα απλό τρικ, το οποίο αποσκοπεί στην υλοποίηση του haircut.
Από την άλλη, η Μέρκελ δήλωσε…«no comment» για το σχέδιο Βαρουφάκη, λέγοντας πως δεν θέλει να σχολιάσει μεμονωμένα όλες τις λεπτομέρειες που δημοσιεύονται.
Τι θα πουν οι οίκοι αξιολόγησης;
Καταρχήν, ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτά τα νέα ομόλογα είναι το εξής: η ανταλλαγή distressed ομολόγων, όπως αυτή που προτείνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι αυτό που οι οίκοι αξιολόγησης ορίζουν ως «γεγονός αθέτησης υποχρέωσης» (event of default) και, συνεπώς, είναι κάτι στο οποίο η ΕΚΤ δεν θα συμφωνήσει ποτέ, καθώς ζημιώνει τίτλους που η ίδια κατέχει.
Με άλλα λόγια, εάν υπάρξει συμφωνία, η τρόικα θα πρέπει να… δωροδοκήσει τους Moody’s/Fitch και S&P να μην πουν κουβέντα και να κάνουν τα στραβά μάτια για την Ελλάδα, η οποία θα αποτελούσε κανονικά, τον παραδοσιακό ορισμό της χρεοκοπίας.
Τα δύο μεγάλα προβλήματα
Η σύνδεση του χρέους με το ΑΕΠ δημιουργεί αρκετούς πονοκεφάλους στις αγορές. Kαι φυσικά προκύπτει το εξής λογικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί: Τι θα συμβεί αν το ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθεί να μειώνεται;
Mε αυτά τα ομόλογα, η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια, υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα.
Το πρώτο, και το πιο σημαντικό, είναι ότι η πρόταση δεν θα λειτουργήσει.
Στη θεωρία, όπως έχει αναφέρει το Reuters σε πρόσφατο δημοσίευμά του, αυτά τα ομόλογα επιτρέπουν στις χώρες να διαχειριστούν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ανάλογα με τους οικονομικούς τους κύκλους.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα είναι ήσυχοι γνωρίζοντας ότι δεν θα υπόκεινται σε ένα ελληνικού τύπου κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν.
Ωστόσο, οι αγοραστές-αποδέκτες των ομολόγων είναι λογικό να απαιτήσουν αρκετά υψηλές αποδόσεις, σημαντική αποζημίωση, λόγω του κινδύνου που ενέχουν, δηλαδή την αβεβαιότητα σχετικά με την ροή «εσόδων» από αυτά.
Τα ελληνικά και τα αργεντίνικα warrants του ΑΕΠ
Και το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ, warrants, όπως και η Αργεντινή, η οποία όπως γνωρίζουμε απέτυχε στο να αποφύγει μία επανάληψη της χρεοκοπίας.
Τόσο η Αργεντινή όσο και η Ελλάδα πρόσφεραν τα warrants αυτά ως … δέλεαρ για να ενθαρρύνουν τους ομολογιούχους να δεχθούν τα haircuts.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επενδυτές δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στα warrants στην αρχή. Όμως, καθώς η οικονομική προοπτική της χώρας έχει βελτιωθεί, το trading σε αυτούς τους τίτλους έχει πάρει τα πάνω του.
Τα warrants, τα οποία υποχώρησαν στο χαμηλό των 25 σεντς κατά τους πρώτους μήνες μετά την αναδιάρθρωση, τώρα έχουν δει την αξία τους να έχει υπερ…πενταπλασιαστεί.
Οι κυβερνήσεις θα ήταν λιγότερο πρόθυμες να δημιουργήσουν ένα σημαντικό buffer τέτοιων ομολόγων όταν το οικονομικό κλίμα είναι καλό, γιατί θα ήταν πιο ακριβή η εξυπηρέτησή τους.
Και κάτι άλλο… Μόλις τα warrants που ήταν συνδεδεμένα με το ΑΕΠ έγιναν ένα σημαντικό μέρος του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να τους πληρώσει.
Φορο-σαφάρι
Και πάμε στην τελευταία… πτυχή της ελληνικής πρότασης, ότι η «κυβέρνηση θα στοχεύσει στους πλούσιους Έλληνες που δεν είχαν καταβάλει τους φόρους που όφειλαν να καταβάλουν κατά τη διάρκεια της εξαετoύς οικονομικής ύφεσης». Xμμμ, good luck with that!
Όχι μόνο οι πλούσιοι Έλληνες, αλλά και πολλοί άλλοι αποφάσισαν να σταματήσουν να πληρώνουν όλους τους φόρους στην προεκλογική περίοδο η οποία έδειχνε ξεκάθαρα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει τώρα να πειστούν και αυτοί να αλλάξουν, σωστά;
Facebook Comments