Το καθεστώς βαρύτατης φορολόγησης που υφίστανται πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναδεικνύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) με έρευνά του για την Ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας, δηλαδή την ημέρα από την οποία και μετά ο κάθε φορολογούμενος παύει να εργάζεται για να πληρώνει τους φόρους.

Από την συγκεκριμένη έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες δουλεύουν από την αρχή του χρόνου έως και τις 18 Ιουλίου, δηλαδή πάνω από 6,5 μήνες το χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές,

Όπως αναφέρει το ΚΕΦΙΜ σε ανακοίνωσή του από την ετήσια μελέτη για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου προκύπτει ότι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια, ο μέσος Έλληνας θα εργαστεί φέτος μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσει φόρους και εισφορές στο κράτος.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος συνοψίχονται στα εξής:

– Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 18η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.

– Το 2018 ο Έλληνας φορολογούμενος θα δουλέψει 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.

– Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009 αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.

– Η κυβέρνηση απέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.

– Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Facebook Comments