To πενταετές ελληνικό ομόλογο εξακολουθεί να έχει αξία καθώς η Ελλάδα πλησιάζει το τέλος του προγράμματος διάσωσης, όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η HSBC για την παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Η συμφωνία για το χρέος μειώνει σε χαμηλά επίπεδα την αβεβαιότητα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα επόμενα πέντε χρόνια, κάνοντας τα ελληνικά ομόλογα κάτω της 10ετίας ελκυστικά. Οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό premium έναντι άλλων ομολόγων της ευρωζώνης σε σχέση με την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Το ομόλογο λήξης έχει ομαλοποιηθεί και αυτό αφήνει το πενταετές να φαίνεται φθηνό, όπως τονίζει.

Σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται ανταγωνιστική σε όρους spreads μετά το sell-off του Μαΐου. Το βασικό σημείο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα story επιστροφής στην κανονικότητα και της ενίσχυσης της πίστωσης θέσης, σε αντίθεση με τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο και για τις επενδυτικές εκροές που κυριαρχούν

Ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί σημαντικά μετά την συμφωνία του Eurogroup ενώ αν και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μεταβλητότητα στην αγορά, ωστόσο η HSBC σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηw, η Νέα Δημοκρατία είναι φιλικό προς την αγορά. Επίσης, ο πιστωτικός κίνδυνος βραχυπρόθεσμα μοιάζει να είναι περιορισμένος. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, η χαμηλή ανάπτυξη αποτελεί κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ο κίνδυνος ρευστότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα με την ελληνική αγορά να εξακολουθεί να είναι ρηχή. Η HSBC θα προτιμούσε την αγορά ενός 3ετούς ελληνικού ομολόγου εάν η έκδοση γινόταν μέσω κοινοπραξίας, ωστόσο οποιαδήποτε νέα έκδοση θα οδηγούσε στην πώληση των παλαιότερων εκδόσεων. Επιπλέον η μεταβλητότητα στην ευρωζώνη η τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments