O αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον, με νέο του άρθρο σχετικά με τη χώρα μας, με τίτλο «Ένα μάθημα πραγματικότητας για τους ηγέτες της Ελλάδας», αναλύει τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας προσγειώθηκε ανώμαλα στην οικονομική πραγματικότητα» γράφει χαρακτηριστικά ο Νίξον για τον Γιάννη Βαρουφάκη. Και συνεχίζει:

Την τελευταία εβδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης έπρεπε να κάνει μια σειρά από στροφές 180 μοιρών με την ιδιότητά του ως νέος υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα. Το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα ζητήσει μείωση του χρέους, τώρα ο κ Βαρουφάκης λέει ότι θα αρκεστούμε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα τερματίσει την λιτότητα. Ο κ Βαρουφάκης λέει τώρα ότι θα επιδιώξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εγκατάλειψη άλλων δεσμεύσεων στο μανιφέστο της καμπάνιας του κόμματος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, τους επίσημους δανειστές, τη περίφημη «τρόικα». Αυτή την εβδομάδα συναντήθηκε με αξιωματούχους και των τριών: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μήνυμα από τα όργανα αυτά ήταν σαφές: Ο κ Βαρουφάκης και ο ηγέτης του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να κάνουν πολύ μεγαλύτερες ανατροπές μέσα στις επόμενες μέρες, αν είναι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η κίνηση της ΕΚΤ την Τετάρτη το βράδυ για να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για χορήγηση ρευστότητας έχουν στείλει το μήνυμα στην Ελλάδα.

Αυτό που θα υποχρεωθεί να κάνει τώρα η νέα ηγεσία, με το τέλος της περιοδείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να ζητήσει από την ευρωζώνη για μια περαιτέρω επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης της χώρας, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, παρά τις υποσχέσεις τους ψηφοφόρους που θα τελειώσει το μνημόνιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς διεθνή προστασία. Η ΕΚΤ έχει επίσης επιμένει σε κάποια μορφή ομπρέλας, ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά junk περιουσιακά στοιχεία για την παροχή ρευστότητας που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ήταν η άρνηση του κ Τσίπρα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος που οδήγησε Τετάρτη ΕΚΤ να αποσύρει την ελληνική πρόσβαση σε χρηματοδοτικές διευκολύνσεις και να προστατεύσει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης από την έκθεση σε μια κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Χωρίς παράταση, η Ελλάδα κινδυνεύει με περαιτέρω απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, οδηγώντας σε φυγή κεφαλαίων και bank run.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ έχει τη διακριτική ευχέρεια να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμη και με την απουσία ενός προγράμματος, επιτρέποντας στην Τράπεζα της Ελλάδας να παράσχει χρηματοδότηση στις τράπεζες μέσω του ELA. Η ΕΚΤ δεν έχει πει αν θα ήταν πρόθυμη να το πράξει ή υπό ποιούς όρους. Αν αρνούνταν να επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδας να παράσχει ρευστότητα έκτακτης ανάγκης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε , πιθανώς αναγκάζοντας Ελλάδα για να εκτυπώσετε το δικό της νόμισμα και με αυτόν τον τρόπο να εγκαταλείψει το ευρώ.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα ήταν απρόθυμη να πάρει μια τέτοια βαρυσήμαντη απόφαση από μόνη της. Αλλά ακόμη και αν η ΕΚΤ συνέχιζε να στηρίζει τις τράπεζες, παραμένει το ερώτημα ποιος θα στηρίξει την κυβέρνηση: Ομόλογα λήγουν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Ως απάντηση, ο κ Βαρουφάκης έχει προτείνει να θέσει η ευρωζώνη σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα-γέφυρα για βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για μια συνολική συμφωνία χρέους. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει νέα ομόλογα 10 δισ. ευρώ Αλλά και αυτό το σχέδιο πέφτει πάνω στον τοίχο της οικονομικής πραγματικότητας.

Οι μόνοι πιθανοί αγοραστές αυτών των έντοκων γραμματίων είναι οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη φτάσει το βρίσκονται ήδη στο όριο € 3.500.000.000 T-Bills οπότε οι τράπεζες μπορεί να διστάζουν να αγοράσουν περισσότερα.

Η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να θίξει ένα όριο που έχει τεθεί σε ισχύ για λόγους εποπτείας. Το πιο σημαντικό, φοβάται ότι επιτρέποντας στις τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια για να στηρίξουν την Αθήνα θα είναι μια σαφής παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, που απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.

Εκτός αυτού, πώς μπορεί η ΕΚΤ να επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μια κυβέρνηση που ο κ Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι είναι αφερέγγυα;

Στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωζώνη έχουν συζητηθεί άτυπα εναλλακτικοί τρόποι για να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα ενώ θα διαπραγματεύεται μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας που παρέχει η ΕΚΤ με εγγυήσεις της ευρωζώνης στο ελληνικό χρέος. Αλλά δεν βρει ακόμα μια λύση που θα είναι πολιτικά εφικτή.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να σταθεροποιηθεί Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Αυτό περιλαμβάνει 11 δισ € στο πλαίσιο του προγράμματος που διατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που δεν έχει δαπανηθεί. Αν καταργηθεί το πρόγραμμα διάσωσης, η δυνατότητα για την ανακατανομή αυτών των χρημάτων για να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει χαθεί.

Ωστόσο, η παράταση του σημερινού προγράμματος διάσωσης θα απαιτήσει επικύρωση από τα άλλα 18 κυβερνήσεις της ευρωζώνης και μιας σειρά εθνικών κοινοβουλίων-μεταξύ αυτών και του ελληνικού..

Ο κ Βαρουφάκης δεν έχει πολύ χρόνο για να ολοκληρώσει τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση του».

Facebook Comments