Τι κρύβεται πίσω από την σκληρή στάση της Γερμανίας στο Ελληνικό ζήτημα;
Τι κρύβεται πίσω από την σκληρή στάση της Γερμανίας στο Ελληνικό ζήτημα;
Τι κρύβεται πίσω από την σκληρή στάση της Γερμανίας στο Ελληνικό ζήτημα;
Όμως την ευημερία της δεν την όφειλε μονάχα στην βαριά βιομηχανία αλλά και στην εγγύτητα της μεγαλύτερης και πλουσιότερης αγοράς του πλανήτη με πάνω από 400 Εκατομμύρια κατοίκους.
Με την νομισματική ένωση όλες οι χώρες που είχαν το ίδιο νόμισμα με την Γερμανία μπορούσαν να δανειστούν με τα ίδια επιτόκια που δανειζόταν και η Γερμανία. Αυτό οδήγησε σε ατασθαλίες των κρατών του Ευρωπαϊκού νότου σε αντίθεση με τους βόρειους που είχαν πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς.
Αυτοί που δέχτηκαν να αντικατασταθεί το Μάρκο με το Ευρώ στην Γερμανία είχαν υπ’ όψιν τους ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο εκ προοιμίου. Γνώριζαν από πριν τις αδυναμίες της ένωσης βορείων και νοτίων. Απόδειξη αυτού ότι φρόντισαν να λάβουν τα μέτρα τους. Στο σύνταγμα της Γερμανίας προβλέπεται πως εάν η Ευρωζώνη καταστεί πληθωριστική ζώνη η εάν ο πλούσιος βιομηχανικός βοράς χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του Νότου τότε η Γερμανία θα αποχωρήσει από το όλο πείραμα.
Στην πρώτη περίπτωση απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ποσοτική χαλάρωση τύπου FED από την ΕΚΤ. Στην δεύτερη περίπτωση οι Γερμανοί αρνούνται πάση θυσία το κούρεμα του Ελληνικού χρέους. Η προτεσταντική ηθική των Γερμανών δεν θα συγχωρούσε σε καμία περίπτωση τέτοια παραχώρηση στην Ελλάδα από την Α. Μέρκελ. Και κάπως έτσι έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο…
Σαφώς και η Γερμανία αντιτίθεται στο κούρεμα του χρέους και έχει βάσιμους λόγους να το κάνει. Άλλωστε το να πιέζει μια κυβέρνηση που τορπίλισε την κοινή ανακοίνωση της ΕΕ για κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της στον λαό που την εξέλεξε δείχνουν και το προφανές. Η οικονομία της χώρας μας δεν είναι τόσο σημαντική όσο η γεωπολιτική της θέση. Η Α. Μέρκελ δεν θα προβεί σε καμία παραχώρηση για το Ελληνικό ζήτημα παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις:
Εάν υπάρξουν ισχυρές πιέσεις από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι πλήττονται από την άνευ προηγουμένου ανάμειξη της δύσης στο Ουκρανικό ζήτημα η εάν υπάρξουν πιέσεις από τις ΗΠΑ. Πολύ δύσκολα θα αλλάξει στάση η παρούσα Γερμανική κυβέρνηση στο Ελληνικό ζήτημα.
Από την άλλη η διάλυση της Ευρωζώνης δεν συμφέρει την Γερμανία. Αυτό που ξέρουμε είναι η παραχώρηση που έκανε η Γερμανία να αποχωριστεί το Μάρκο. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι με το Μάρκο θα υπέφεραν από συνεχείς ανατιμήσεις και δεν θα είχε η οικονομία τους την ανταγωνιστικότητα που έχει σήμερα. Δεν τους συμφέρει η διάλυση της Ευρωζώνης όμως τους συμφέρει η διαιώνιση της κρίσης και η απειλή της διάλυσης γιατί κρατά το Ευρώ σε χαμηλή ισοτιμία. Με άλλους όρους θα είχαν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά με το Μάρκο και με άλλους όρους έχουν απεριόριστη πρόσβαση τώρα. Το λυπηρό είναι ότι οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν στην παρούσα φάση τα πλεονεκτήματα του Ευρωνομίσματος. Και γι’ αυτό χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και να απαγκιστρωθεί η ιδιωτική οικονομία από τον κρατικό βραχνά που την πνίγει. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα των χωρών της Ευρώπης είναι η υψηλή φορολογία τους προκειμένου να συντηρηθούν οι στρατιές των κατά τόπους κρατικών υπαλλήλων όπως και το γραφειοκρατικό τέρας των Βρυξελλών.
Το ότι η Γερμανία επιμένει στα μέτρα της υπερφορολόγησης για την Ελλάδα που δεν δημιουργούν ανάπτυξη αλλά διαλύουν ακόμα περισσότερο τον παραγωγικό ιστό δείχνει πασιφανώς ότι δεν τους ενδιαφέρει να εξέλθει η χώρα από την κρίση. Ακόμη και εάν συμβούλευσαν την κυβέρνηση Σαμαρά να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση του κράτους, κώφευσαν μπροστά στο μακελειό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εκτίναξη της ανεργίας που οι πολιτικές αυτές προκάλεσαν ακόμα και αν ήξεραν ότι οδηγεί τη χώρα στον οικονομικό γκρεμό. Γιατί πως γίνεται να αξιολογούν την Ελληνική οικονομία και να συμφωνούν να πάρει τις δόσεις όταν γνωρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος επιτηδεύματος, τα τέλη και οι εισφορές δεν δημιουργούν πλέον έσοδα αλλά υπερχρεωμένους. Δυστυχώς η υποκρισία περίσσεψε τα προηγούμενα χρόνια από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να παραμείνει στην εξουσία ένα σάπιο πολιτικό σύστημα με το οποίο οι πολυεθνικές τους είχαν πάρε-δώσε για δεκαετίες και η παραμονή της χώρας σε μόνιμη κρίση.
Όλα αυτά μας δείχνουν και το γιατί η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει από την κρίση ενώ η Ιρλανδία και η Κύπρος τα κατάφεραν κρατώντας απλά τους φορολογικούς τους συντελεστές πολύ χαμηλά και μην κάνοντας αυτά που τους συμβούλευσε η τρόικα. Μας δείχνουν όμως και το ότι η Γερμανία δεν προώθησε το σχέδιο οικονομικής καταστροφής μόνο στη χώρα μας.
Είτε μας αρέσει είτε όχι χωρίς την Γερμανία δεν θα υπήρχε Ευρώπη. Τα κεφαλαιουχικά αγαθά που παράγει αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Χωρίς τα πλεονάσματα με άλλες ηπείρους το Ευρώ δεν θα είχε την ισοτιμία που έχει τώρα. Όμως προκειμένου να προχωρήσει η Ευρωζώνη πρέπει όλοι οι λαοί να ευημερούν. Πρέπει να μπορούν οι πολίτες του Ευρωπαϊκού νότου να ζουν και να παράγουν χωρίς τον φόβο της φοροτρομοκρατίας που μας έχει επιβάλλει ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις – ταγούς των Βρυξελλών. Και ακόμα περισσότερο πρέπει οι Βρυξέλλες να απαλλαγούν από τον Γερμανικό εναγκαλισμό. Αυτό όμως δεν θα γίνει εάν οι χώρες – μέλη δεν ορθώσουν ανάστημα. Προϋπόθεση αυτού όμως είναι και το να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να απεμπλακούν από τον κρατισμό και από την υπερφορολόγηση που αυτός απαιτεί για να συντηρηθεί.
Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για την χώρα μας. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και να σταματήσει η αφαίμαξη της ιδιωτικής οικονομίας προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει. Η συζήτηση για το χρέος είναι λιγότερο σημαντική από την ανάπτυξη και δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή από τα φλέγοντα ζητήματα. Δηλαδή να κλείσουν οι τρύπες της διαφθοράς και της σπατάλης όπως και να απαλλαγεί η Ελληνική οικονομία από τον εναγκαλισμό των τοπικών ολιγαρχών. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δείξει πυγμή στο εσωτερικό μέτωπο όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς.
Facebook Comments