Βαρουφάκης vs Ντράγκι: Ο μάστερ του game theory απέναντι στον (ύπερ)μάστερ της οικονομικής μπλόφας… Bρέθηκαν, τα είπαν και ήρθε η… καμπάνα. Tι «μαγειρεύει» η ΕΚΤ; Απειλή, επίδειξη δύναμης ή κίνηση ματ;

Γιατί η ΕΚΤ έβγαλε αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση. Γιατί δεν περίμενε τουλάχιστον το ραντεβού Βαρουφάκη – Σόιμπλε. Γιατί ενεργεί λες και το πρόγραμμα διάσωσης  έχει τελειώσει, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν;

Η ΕΚΤ με αυτήν της την κίνηση, ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της εντολής της, επιδιώκοντας να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη-μέλη χορηγούν δάνεια στους αδύναμους εταίρους τους. Η ΕΚΤ δεν έχει καμιά δουλειά να παρεμβαίνει στη δημοσιονομική πολιτική.

Η επίμονη παρέμβασή της στα δημοσιονομικά αποτελεί σαφή σύγκρουση συμφερόντων, όπως τόνισε και το ευρω-δικαστήριο σε σχέση με το πρόγραμμα OMT.

Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ως… δικαιολογία για τον περιορισμό της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η νομισματική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για δημοσιονομικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Ποτέ.

Κάτι δεν… κολλάει εδώ…

Πρώτον, είναι το θέμα του timing. Υπήρξε κάποιο επείγον πρόβλημα;  Γιατί η ΕΚΤ το έκανε τώρα, αφού η παράταση του Μνημονίου είναι έως τις 28 Φεβρουαρίου και η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει χρόνο για να καταλήξει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο;

Δεύτερον. Γιατί η κίνηση αυτή έγινε μετά την συνάντηση Βαρουφάκη-Ντράγκι και πριν την συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε; Ο Σόιμπλε είναι ανοιχτά εχθρικός απέναντι στις ιδέες Βαρουφάκη για ελάφρυνση του χρέους και τέλους στη λιτότητα, ενώ ο Ντράγκι δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο. Ο Σόιμπλε αναμφίβολα ψάχνει για ρητή υποστήριξη από την ΕΚΤ. Πρέπει λοιπόν η κίνηση αυτή να ληφθεί ως… μήνυμα για το… σε ποιανού την πλευρά είναι το ΔΣ της ΕΚΤ;

Και τρίτον.  Υπάρχει περίπτωση αυτή η κίνηση να αποτελεί έναν εκβιασμό του ίδιου στυλ που έκανε η ΕΚΤ προς την  Κύπρο;

Αν και η κίνηση αυτή  δεν αποκλείει την χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι μπορούν να δεσμεύσουν άλλα assets στην ΕΚΤ, αλλά από τις 11 Φεβρουαρίου, όλες οι χρηματοδοτήσεις που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα λαμβάνονται από την TτΕ και τον ELA. Το καθεστώς του ELA είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ και αναθεωρείται δύο φορές την εβδομάδα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα ανά πάσα στιγμή.

Η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει αυτό το τέχνασμα και στο παρελθόν: Απείλησε να διακόψει τον ELA στις ιρλανδικές τράπεζες το 2010, και ουσιαστικά τον διέκοψε από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου και την Τράπεζα Κύπρου, αναγκάζοντας το άμεσο κλείσιμό τους και την αναδιάρθρωσή τους.

Αλλά το να κόψει τον ELA από τις ελληνικές τράπεζες θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Οι Γερμανοί μπορεί να θέλουν να πιστεύουν ότι ο ΕLA μπορεί να διακοπεί χωρίς συστημικό αντίκτυπο, αλλά κάνουν λάθος.

Οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες από ό, τι θα ήταν το 2010, αλλά θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια τέτοια ενέργεια θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη φήμη της ΕΚΤ για…  ανικανότητα.

Αν η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών επιταχύνει την άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες για την ίδια την ΕΚΤ, τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ. Οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι καταστροφικές και θα στείλουν κύματα σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό θα δημιουργούσε ένα σημαντικό προηγούμενο. Εάν ένα κράτος μέλος μπορεί να φύγει, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα. Πώς μπορεί η ΕΚΤ να έχει αξιοπιστία ως θεματοφύλακας του ευρώ, αν αναγκάζει τα κράτη μέλη να βγουν από αυτό;

Η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.  Η ΕΚΤ απλά ασκεί πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Η  ΕΚΤ απλά έδωσε την απάντησή της σε ότι αφορά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεχίσει το πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει το χρέος της να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση.

Υπάρχει και μία άλλη… θεωρία. Μπορεί ο πραγματικός στόχος της ΕΚΤ να είναι η Γερμανία; Εδώ και αρκετό καιρό, έχει γίνει προφανές ότι ο Ντράγκι δεν είναι οπαδός του «λιτότητα για πάντα», που αποτελεί την πάγια στάση της Γερμανίας. Σκοπός του μπορεί λοιπόν να είναι να πιέσει τη Γερμανία να διαπραγματευτεί.

Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το παιχνίδι παίζεται σε μια παγκόσμια σκηνή. Ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει συμμαχήσει ανοιχτά με τους Έλληνες, προειδοποιώντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πιέζουμε τις χώρες που βρίσκονται στη μέση μιας ύφεσης. Και ο Τζ. Οζμπορν, αν και ζήτησε από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να «ενεργήσει υπεύθυνα», επέκρινε επίσης την Ευρωζώνη για την έλλειψη ενός σχεδίου για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία».

Ισως ο Βαρουφάκης ποντάρει ότι η Ευρωζώνη, και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, δεν θα τολμήσει να ρίξει την Ελλάδα στον γκρεμό, λόγω των συνεπειών στις διεθνείς πολιτικές σχέσεις. Εάν η Γερμανία φανεί ότι αναγκάζει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, αρνούμενη να διαπραγματευτεί, θα γίνει το κράτος-παρία της διεθνούς κοινότητας. Υπάρχουν ήδη φωνές που υπενθυμίζουν στην Γερμανία την δική της συγχώρεση χρέους το 1953…

Εάν η Γερμανία ωθήσει  την Ελλάδα στον γκρεμό, η Ελλάδα μπορεί να πάρει και τη Γερμανία μαζί της… «Ναι, σε ένα παράλληλο σύμπαν», θα μου πείτε… Αλλά ίσως και όχι…

Facebook Comments