Όλο το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (NFP) για την αμερικανική οικονομία, αλλά και το ποσοστό της ανεργίας. Αν και η ανεργία αναμένεται να παραμείνει στο 5,6% τα NFPs αναμένεται ότι θα είναι χαμηλότερα και συγεκριμένα στις 236.000 έναντι 252.000.

Όμως ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος για τα σημερινά και τα επόμενα NFPs;

Ο μεγάλος φόβος των αναλυτών είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα έχουν χαμηλότερες νέες θέσεις εργασίας και αυτό εξαιτίας των απολύσεων που γίνονται από τον πετρελαϊκό κλάδο και γενικότερα από τον κλάδο ενέργειας εξαιτίας της πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού αλλά και τον επενδύσεων που σχετίζονται με τον κλάδο ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι ανακοινώσεις για απολύσεις στον κλάδο ενέργειας βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών με τα μέχρι τώρα σχέδια να κάνουν λόγο για πάνω από 53.000 απολύσεις αριθμός που είναι κατά 63% υψηλότερος από τις απολύσεις που σχεδιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αύξηση των απολύσεων είχαμε και στον κλάδο της βιομηχανίας που σχετίζεται με την υποστήριξη των πετρελαϊκών εταιριών με τις απολύσεις να αυξάνονται στις 4.859 από 1.600.

Και ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου αυξάνει την κατανάλωση και άρα οι εταιρίες λιανικών πωλήσεων ευνοούνται, ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων είναι δεύτερος στις απολύσεις μετά τον κλάδο ενέργειας.

Αν αυτό αποτελεί την αρχή για επιδείνωση των ενδείξεων στην αγορά εργασίας, τότε ο S&P 500 και το δολάριο, βρίσκονται μπροστά σε έναν επικίνδυνο γκρεμό.
 

Facebook Comments