Με τις εμφύλιες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία σε φάση δραματικής κλιμάκωσης και το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών όπλων στο Κίεβο να έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, Γαλλία και Γερμανία έχουν αποδυθεί σε μια συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια «στις δώδεκα παρά πέντε», με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ επρόκειτο να συναντηθούν χθες στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ενώ σήμερα αναμένεται να έχουν συνομιλίες στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων θα είναι ειρηνευτικό σχέδιο των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, το γενικό πνεύμα του οποίου εξέθεσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

«Από κοινού με την Αγκελα Μέρκελ αποφασίσαμε να αναλάβουμε νέα πρωτοβουλία. Θα προωθήσουμε νέα πρόταση για την επίλυση της κρίσης, η οποία θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. Αν και δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του γαλλογερμανικού ειρηνευτικού σχεδίου, επικαλούμενος τις λεπτές και δύσκολες διαπραγματεύσεις σε Κίεβο και Μόσχα, ο Γάλλος ηγέτης έκανε λόγο για «ένα κείμενο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους».

Ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέρρευσε το περασμένο Σάββατο στο Μινσκ της Λευκορωσίας, δίνοντας το σύνθημα για κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Χθες οι ρωσόφωνοι αντάρτες εμφανίζονταν να έχουν περικυκλώσει σχεδόν ολοκληρωτικά τον στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο του Ντεμπάλτσεβε, αφού προηγουμένως κατέλαβαν τη γειτονική κωμόπολη Βουλχεχίρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Στο Κίεβο βρέθηκε χθες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ποροσένκο, δήλωσε: «Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Κανείς δεν το θέλει – ούτε ο Ποροσένκο ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ευρωπαϊκή κοινότητα». Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της» στα ρωσικά τανκς και στρατεύματα που περνούν τα ουκρανικά σύνορα και εξέφρασε την ελπίδα να αποδεχθεί η Μόσχα τις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη γαλλογερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία. «Είμαστε έτοιμοι για εποικοδομητικές συζητήσεις, υπολογίζοντας σε συμφωνίες που θα συμβάλουν στη συνολική σταθεροποίηση της κατάστασης, την αποκατάσταση απευθείας επαφών μεταξύ αξιωματούχων του Κιέβου και του Ντονμπάς», δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ. Ντονμπάς ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι τυχόν αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα επιφέρει «κολοσσιαία ζημιά» στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στο Κίεβο εμφανίστηκε και ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «ενδέχεται να οδηγήσουν σε σκληρότερη αντίδραση της Ρωσίας».

Facebook Comments