Τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση βλέπει ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης υπεύθυνος νομισματικής στρατηγικής της Bank of America Merrill Lynch.

Όπως σημειώνει, πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε οι πραγματικές διαπραγματεύσεις να μπορούν να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. «Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει πει μόνο τι δεν της αρέσει. Τώρα, θα πρέπει να μας πει τι τους αρέσει», σημειώνει ο κ. Βαμβακίδης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε, όταν βρέθηκε στη Γερμανία, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τα 2/3 του τρέχοντος προγράμματος. Υποθέτω, επισημαίνει ο κ. Βαμβακίδης, ότι αυτό αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτό θα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις.

Δεύτερον, πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι τον Απρίλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χρηματοδοτικές πιέσεις μπορεί να εντατικοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Τρίτον, η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή θα πρέπει να εγκρίνουν την συμφωνία. Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς οι δύο πλευρές είναι πιθανό να συναντηθούν κάπου στη μέση του δημοσιονομικού στόχου. Κάθε συμφωνία θα περιλαμβάνει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι συνήθως στην πολιτική ατζέντα ενός αριστερού κόμματος. Θα έχει η ελληνική κυβέρνηση τις ψήφους για να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία στο κοινοβούλιο;

Και τέταρτον, θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, συνεχίζει ο κ. Βαμβακίδης, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ήταν πολύ αδύναμη και αυτό με τη σειρά του επιδείνωσε την ύφεση και έχει διατηρήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υψηλές. Θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αυτή τη φορά; Η ισχυρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να φέρει την ανάκαμψη που όλοι ελπίζουμε. Διαφορετικά, οι κίνδυνοι μπορεί να επιστρέψουν πριν το τέλος του έτους.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου είναι πολύ σημαντικές. Ο καθένας αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με το τι θα θέλει να δεί σε ένα νέο πρόγραμμα. Εάν δεν το κάνει, η αβεβαιότητα δεν πρόκειται να φύγει και θα αυξηθεί η πιθανότητα για ένα ατύχημα», καταλήγει κ. Βαμβακίδης.

Facebook Comments