Σε κατάσταση αναθεώρησης, με προοπτική υποβάθμισης, έθεσε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από την Standard & Poor’s.

Βασικός παράγοντας πίσω από την κίνηση της Moody’s είναι «το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας» γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της.

Ο οίκος σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την απόσυρση μέτρων λιτότητας, τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα αντισταθούν σε τέτοιες αξιώσεις.

«Το αποτέλεσμα [των διαβουλεύσεων] θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα της Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας, επηρεάζοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης των τίτλων της», αναφέρει η Moody’s.

Προειδοποιεί δε πως χωρίς τη στήριξη ενός προγράμματος η Αθήνα «θα το βρει πολύ δύσκολο να ικανοποιήσει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες», με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο ταμειακών αποθεμάτων. Παράλληλα, επισημαίνει πως αν η Αθήνα δεν πετύχει συμφωνία με τους πιστωτές της «εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων» τότε ο κίνδυνος μη αποπληρωμής χρέους που κατέχουν ιδιώτες «θα αυξηθεί απότομα».

Τον περασμένο Αύγουστο, ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης είχε αυξήσει τη βαθμολογία της χώρας μας κατά δύο βαθμίδες, επικαλούμενος «βελτίωση» της δημοσιονομικής της κατάστασης.

Facebook Comments