Περιορισμένες είναι οι προσδοκίες για συμφωνία Ελλάδας – εταίρων στο σημερινό (Τετάρτη) έκτακτο Eurogroup, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται να μην μπορούν να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις. Από το Μαξίμου εκτιμούν ότι το θρίλερ θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε συνεδριάζει το τακτικό Eurogroup.

Ενδεικτική του κλίματος, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που φέρεται να επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο «οι δρόμοι της Ελλάδας και της ΕΕ να χωρίσουν, καθώς η Ευρώπη δεν θα δεχτεί εκβιασμούς». Ο πρόεδρος της Κομισιόν την Τρίτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν μεγάλο λάθος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται το Μνημόνιο – αυτό, είπε, ακυρώθηκε από την ίδια του την αποτυχία και την εκλογική ετυμηγορία του λαού. «Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση» είπε ο κ Τσίπρας, και εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τη ρήξη, αλλά δεν διαπραγματεύεσαι αν την έχεις αποκλείσει. Αυτή η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup όρθια, και όχι εκ προοιμίου σκυφτή», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα δημοσιεύματα που θέλουν την Κομισιόν να ετοιμάζεται να χορηγήσει σχέδιο εξάμηνης παράτασης στην Ελλάδα είναι «λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου της G20. «Εάν η Ελλάδα δε θέλει νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν» πρόσθεσε.

Από τον Καναδά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα».

«Η συνεργασία μας στην ΕΕ», είπε, «βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα».

«Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική ψήφο και τους κανόνες της ΕΕ» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Le Monde ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πάντως, το Bloomberg μεταδίδει -επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους- ότι η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία. Προϋπόθεση, η χώρα να αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του, και να δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.

Facebook Comments