Τσακαλώτος: “Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε σαν οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό”
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, αλλά οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας μπορεί να χρειαστούν αναθεώρηση, τόνισε σε συνέντευξη του στο Reuters o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα ανακούφιση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση της στην αγορά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπονόησε στην έκθεση του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η δέσμευση των πιστωτών να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί αποτελεί ένα περαιτέρω δίχτυ ασφαλείας.
«Τους είχα πει (στους πιθανούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν και ενώθηκαν» σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτή τη φορά θέλω απλά να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω των μεταρρυθμίσεων και της διατηρήσιμης υψηλότερης ανάπτυξης καθώς και με μέτρα ανακούφισης.
Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας τα επόμενα δύο χρόνια και να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060.
Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει τους στόχους αυτούς “πολύ φιλόδοξους”.
Ο υπουργός Οικονομικώνν αγανώρισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η μείωση του φόρου περιουσίας και εισοδήματος ήταν υπό συζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον βασικό μισθό, και ίσως επίσης μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, δήλωσε.
«Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».
Facebook Comments