Πώς καταλήγουν σε αυτό το ποσό. Ξεκινούν από το δημοσιονομικό κενό που είχε υπολογίσει πέρσι το ΔΝΤ, το οποίο ήταν 12,6 δισ. ευρώ. Σε αυτό προστέθηκαν οι δόσεις 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την Ε.Ε. Αν δεν συνεχιστεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, τότε αυτά τα χρήματα θα χαθούν. Επομένως, θα πρέπει να προστεθούν στον λογαριασμό της νέας διάσωσης, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει φτάσει τα 14,4 δισ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό 8,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα ανασταλεί. Ετσι, φτάνουμε στα 22,9 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τους νέους δημοσιονομικούς στόχους. Το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει ότι η Αθήνα θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα (εισπράττοντας περισσότερα απ’ όσα δαπανά, αν δεν συνυπολογιστούν οι τόκοι πληρωμής χρεών) στο 3% του ΑΕΠ φέτος. Για το 2016 και 2017 ο στόχος ανέβαινε στο 4,5%.
Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε κάτι μεταξύ 1% και 2%. Ας υποθέσουμε 1,5% του ΑΕΠ ότι θα είναι ο νέος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ αναμενόταν να είναι συνολικά 5,6 δισ. ευρώ. Η μείωση στο 1,5% σημαίνει ότι θα λείψουν συνολικά 14,9 δισ. ευρώ μέχρι και το 2017.
Η διαφορά αυτή θα πρέπει από κάπου να χρηματοδοτηθεί, εάν ληφθεί ως δεδομένη η πρόβλεψη για ελλειμματικό προϋπολογισμό την επόμενη τριετία. Συνεπώς, το σύνολο του λογαριασμού αυξάνεται στα 37,8 δισ. ευρώ.
Διαψεύδει τους FT ο Γ. Βαρουφάκης
Δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το Εurogroup δεν έδωσε στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν διέψευσε μέσω Twitter o υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσάπτοντας μάλιστα απρέπεια στον συντάκτη του.
Στο tweet που προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΟΙΚ ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ έκανε λόγο για κοινή δήλωση, με την οποία «συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά απέρριψε η Αθήνα».
«Μπορώ να σας συστήσω να μην κάνετε επισφαλείς ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο επισφαλείς διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.
Facebook Comments