Eως και τα 40 δισ. δολάρια ή 35,5 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει το πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπερβαίνοντας αρκετά αρχικές εκτιμήσεις, διότι η χώρα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.

Μετά την αιφνίδια προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014, η οικονομία της Ουκρανίας έχει δεχτεί πολλαπλά πλήγματα από τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα και τις κλιμακούμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αντάρτες και τον στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ βρισκόταν χθες στο Κίεβο για να συζητήσει ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο με στόχο τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης με περίπου 40 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 17 δισ. δολαρίων που έχει ήδη δανειστεί από τον οργανισμό.

Το G7, η ομάδα των επτά ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου, αναγνωρίζει πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας έχουν διογκωθεί, ειδικότερα τελευταία λόγω της επιδείνωσης των πολεμικών συγκρούσεων.

Προς το παρόν, η Ουκρανία καλείται να καλύψει άμεσα ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλίου να συζητήσουν από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου πιθανές αλλαγές στον προϋπολογισμό. Πηγές του ΔΝΤ αποκάλυψαν πως ένα μεγαλύτερο πακέτο για την Ουκρανία μπορεί να συμπεριλαμβάνει συνεισφορές από ομολογιούχους αλλά και οικονομική στήριξη από άλλες κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς υπό τη μορφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, θα συναντηθεί σήμερα με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας με στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μέσα στην εβδομάδα για την ουκρανική κρίση.

Οι κυβερνήσεις και των δύο πλευρών του Ατλαντικού έχουν επιβάλει εμπορικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να πιέσουν τη Μόσχα να αλλάξει πολιτική στο ζήτημα της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, το Κίεβο αναζητεί τρόπους για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων.
 

Facebook Comments