Spiegel: «Σκληρή προσγείωση» για την ελληνική κυβέρνηση
Spiegel: «Σκληρή προσγείωση» για την ελληνική κυβέρνηση
Spiegel: «Σκληρή προσγείωση» για την ελληνική κυβέρνηση
«Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία (των παιγνίων) στην πράξη όμως αυτό φαίνεται ελάχιστα. Η διευρυμένη ευρωπαϊκή του περιοδεία μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ του αποτελέσματος ένα μάθημα για το πώς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει ο σχολιαστής του περιοδικού, «η απειλή Βαρουφάκη περί του τέλους της Ευρωζώνης δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν συνομιλητή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο φόβος περί κατάρρευσης της υπόλοιπης Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά».
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει ήδη την αξίωση για κούρεμα ενώ σύντομα θα πρέπει να επιδείξει την ίδια ευελιξία στην υπόσχεση που έδωσε για το τέλος του πακέτου βοήθειας», συμπληρώνει το Spiegel, εκτιμώντας ότι «ούτε τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να ανακαλέσει ή να καταργήσει» η Αθήνα.
«Ο Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον Έλληνα ήρωα», αναφέρει από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι μια διευρυμένη Ελλάδα, αλλά μια κοινότητα 28 κρατών με συμφέροντα και υποχρεώσεις».
Όπως εκτιμά η SZ «απομένουν μόλις λίγες μέρες για να επιφέρει η ευρωπαϊκή συναίνεση ένα τέλος στο ελληνικό δράμα».
«Δεν θέλουν οι Έλληνες τη χρήση του όρου «πρόγραμμα βοήθειας; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να αντικατασταθεί από το ‘νέα συμφωνία’. (…) Εάν οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να βλέπουν άλλο τους γραφειοκράτες της τρόικα, τότε οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται στις Βρυξέλλες. Ή online. Ή μπορεί να αλλάξει και η σύνθεση της τρόικα. Η επίτευξη συμβιβασμού λοιπόν δεν θα πρέπει να σκοντάψει λόγω έλλειψης εμπειρίας σε διαπραγματεύσεις. Μπορεί να αποτύχει όμως λόγω εθνικού ή κομματικού εγωισμού. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει: «Η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Η γνώση αυτή την οδήγησε άλλωστε και το 2012 στο να κρατήσει την Αθήνα εντός. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα».
Στο μεταξύ, στο ελληνικό αίτημα περί καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων εστιάζει η εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γίνουν δεκτές οι αξιώσεις τους», αλλά «το ζητούμενο είναι μάλλον να βάλουν τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ηθικούς λόγους». Στόχος, όπως αναφέρεται, «είναι να οδηγηθεί εντέλει το Βερολίνο στο να διαγράψει το χρέος των Ελλήνων». Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει η εφημερίδα, «η Αθήνα θα θεωρούσε τυπικά λήξαν το θέμα των επανορθώσεων».
Facebook Comments