Αλ.Τσίπρας: Υπήρξε γεφύρωση των διαφορών
Αλ.Τσίπρας: Υπήρξε γεφύρωση των διαφορών
Αλ.Τσίπρας: Υπήρξε γεφύρωση των διαφορών
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στη Σύνοδο «έγιναν κάποια σημαντικά βήματα» ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να συμφωνηθεί το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων, αποφεύγοντας για πρώτη φορά να απορρίψει ρητά το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.
Αντ’ αυτού, σημείωσε πως εξ αρχής το ζητούμενο είναι ο συνδυασμός του σεβασμού στη βούληση του ελληνικού λαού με τον σεβασμό για τους κανόνες της Ε.Ε. «Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε με αυτούς τους κανόνες, είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε», είπε.
Επισήμανε πως το αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, όσο και του Eurogroup τη Δευτέρα, θα είναι να βρεθεί η λύση για τη «μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα».
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως υπάρχει πιθανότητα επίτευξης τεχνικής συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, συμπληρώνοντας μάλιστα πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα έχει υπάρξει και μια πολιτική συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορεί να γίνει η μετάβαση και το πώς θα βρεθεί τεχνικά ο κοινός τόπος μεταξύ των δυο πλευρών, όμως, αναφερόμενος στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, κατέστησε σαφές πως στόχος της κυβέρνησης είναι «η μετάβαση να γίνει με τα νώτα μας καλυμμένα».
Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως «ούτε η τρόικα ούτε το μνημόνιο» υπάρχουν «όπως τα γνωρίσαμε», προσθέτοντας όμως πως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μείνει σε απευθείας επαφή με τους θεσμικούς εταίρους που αποτελούν την τριμερή, και είναι παράλληλα αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους και την επαναφορά ενός «αισθήματος δικαίου» στην ελληνική κοινωνία.
«Η συμφωνία και η επικοινωνία θα γίνονται κατά κύριο λόγο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά, στο βαθμό που έχουμε δανειακές σχέσεις με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρίσκουμε βιώσιμες και κοινά αποδεκτές λύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως ο όρος τρόικα δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν κατά τη Σύνοδο.
Στο μέτωπο του χρέους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που θα συναφθεί με τους εταίρους θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποια τεχνική λύση για την «απομείωσή» του, καθώς στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα δεν είναι βιώσιμο.
Ερωτηθείς γιατί δεν χρησιμοποιεί τον όρο «διαγραφή», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «όποιον όρο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», δηλαδή η διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σχετικά με την απόφαση να απορριφθεί το κοινό ανακοινωθέων του έκτακτου Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία μεταξύ του ιδίου με τους κυρίους Δραγασάκη και Βαρουφάκη, και ότι ήταν μια συλλογική απόφαση.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό ισχύει και για την ΠΓΔΜ.
Facebook Comments