«Ελλάδα και Γερμανία επιδιώκουν συμφωνία, με κάθε πλευρά να δείχνει σημάδια βούλησης για συμβιβασμό» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

«Η Γερμανία δεν θα επιμείνει σε όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος προγράμματος. Εφόσον το πρόγραμμα παραταθεί, η Γερμανία θα είναι ανοιχτή να συζητήσει το ύψος του πλεονάσματος και τους όρους για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων» προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεσμευθεί στην ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αρκεί να είναι μικρότερο του 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση Τσίπρα φέρεται να συζητά συμβιβασμό και όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η προθυμία της Ελλάδας να διατηρήσει πάνω από 2/3 του προγράμματος βοήθειας, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει στο πρόγραμμα» εκτιμούν δύο γερμανοί αξιωματούχοι. «Η βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού και η καταπολέμηση της διαφθοράς, θα κερδίσει τη γερμανικής υποστήριξη, και η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαρτάται από τις συνολικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει το πρακτορείο.

Ανοιχτό το παράθυρο για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων-πιστωτών της στο Eurogroup της Δευτέρας άφησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αμετακίνητη στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Αθήνα μπορεί να επιλέξει μόνο ανάμεσα στην τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Facebook Comments