Στην αποπληρωμή των περσινών οφειλών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς και την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης για την ίδια τη βιομηχανία προκειμένου να επανεκκινηθεί η παραγωγική διαδικασία προχωράει άμεσα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε δεύτερη φάση θα εξετασθεί η περίπτωση απεξάρτησης της ΕΒΖ από τον εκκαθαριστή, θα προχωρήσει η αλλαγή της διοίκησης, η οποία θα έχει νέο προσανατολισμό και σε διάλογο με παραγωγούς και εργαζομένους θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ευρεία σύσκεψη που είχε λίγο νωρίτερα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη και εκπροσώπων των παραγωγών, των εργαζομένων αλλά και διευθυντών της επιχείρησης.

«Είμαστε κάτω από το μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Να γίνει τώρα το πρώτο βήμα για να μην καταστραφεί ό,τι υπάρχει».
Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τους παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπολογίζονται σε 20-25 εκατ. ευρώ.

Ο γόρδιος δεσμός της ιδιότυπης σχέσης που υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και τον εκκαθαριστή πρέπει να λυθεί, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου.

Υποστήριξε τέλος ότι αυτό που προέχει είναι να στηριχθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και εν συνεχεία να εξετασθούν ζητήματα όπως της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τεύτλων.

Facebook Comments