Η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία και ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πείσθηκε να μειώσει σήμερα τα επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Το αδύναμο οικονομικό κλίμα συνεχίστηκε την άνοιξη», ανέφερε ο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που έγινε αυτόν τον μήνα στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Η ανάπτυξη υπόκειται σε καθοδικούς κινδύνους, τόνισε και επανέλαβε πως αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

«Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι καθοδικοί. Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και γι’ αυτόν τον λόγο να καθυστερήσουν την ανάπτυξη», επεσήμανε.

Ο διοικητής της ΕΚΤ είπε επίσης πως «οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν συγκρατημένες» και διεμήνυσε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας «θα παραμείνει χαλαρή».

Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις πληροφορίες και τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στις χρηματαγορές, πρόσθεσε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Facebook Comments