Η μεταβλητότητα στο ευρώ ήρθε για να μείνει, ανεξάρτητα από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα
Η μεταβλητότητα στο ευρώ ήρθε για να μείνει, ανεξάρτητα από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα
Η μεταβλητότητα στο ευρώ ήρθε για να μείνει, ανεξάρτητα από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα
– H short τοποθετήσεις στο Ευρώ πλησιάζουν τα υψηλά τριετίας και αυτό αποτελεί ισχυρό εμπόδιο για περαιτέρω πτώση.
– Το EUR/USD εισήλθε αρχικά σε ένα στενό range, το οποίο τελικά διέσπασε ανοδικά to start the week, φέροντας το Αμερικανικό Δολάριο σε ένα κρίσιμο σημείο.
Το Ευρώ πάλεψε μέσα από μια επίθεση που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες από αρνητικά πρωτοσέλιδα και ολοκλήρωσε τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου υψηλότερα έναντι πέντε από τα επτά κύριων νομισμάτων. Ως το τέλος της βδομάδας, το EUR/USD έκλεισε πάνω κατά 0.68% στο $1.1382, και το EUR/CHF – υποβοηθούμενο από μια σκιώδη παρέμβαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας – ανέβηκε κατά 1.26%. Κατά μια άποψη, τα βαρόμετρα της αποφυγής κινδύνου για το Ευρώ εξασθενούν, ακόμα και με την επανεμφάνιση του σκηνικού έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Τρόικας και Ελλάδας.
Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα και η ευρύτερη Ευρωζώνη βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκλίνει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση της λιτότητας. Από την άλλη μεριά, το μπλοκ των κρατών-πιστωτών που ηγείται η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμο να επιτρέψει τη χαλάρωση των όρων του τρέχοντος προγράμματος. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν σε συμβιβασμό, αν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) κατά €5δις στα €65δις.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τους όρους του επόμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας – ένα δάνειο-γέφυρα, χαλάρωση των συνθηκών λιτότητας, κλπ. – πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο πρόσφατος θόρυβος γύρω από τον αρνητισμό που περιβάλλει την Ελλάδα δεν συνοδεύεται από ανησυχία για την ευρύτερη Ευρωζώνη. Η διαφορά στην απόδοση του 10ετούς Ελληνικού τίτλου έναντι του Γερμανικού συρρικνώθηκε στις 864 μονάδες βάσης στο τέλος της εβδομάδας, έναντι του υψηλού των 1049 μονάδων, αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το spread του Ιταλικού 10ετούς τίτλου έκλεισε στις 125.8 μονάδες, κάτω από το μέσο όρο 6 μηνών των 140.5 μονάδων. Ο αντίστοιχος Ισπανικός τίτλος έκλεισε με διαφορά 120.2 μονάδων έναντι του Γερμανικού, λίγο παραπάνω από τον μέσο όρο 6 μηνών των 119.8 μονάδων. Η διασπορά του κινδύνου παραμένει περιορισμένη.
Οικονομικά, τα μακροοικονομικά μεγέθη στην Ευρωζώνη είναι τα καλύτερα σε σχεδόν 18 μήνες. Ο δείκτης Citi Economic Surprise Index έκλεισε την εβδομάδα στο +43.7, το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 (+47.0). Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν σταματήσει να πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες, επίσης. Τα swaps 5ετίας έκλεισαν την εβδομάδα στο 1.582%. Μια βδομάδα νωρίτερα ήταν στο 1.615% και δυο βδομάδες πριν ήταν στο 1.575% με μέσο όρο 4 εβδομάδων στο 1.605%.
Αναφορικά με το Ευρώ, φαίνεται ότι οι συνθήκες θα επέτρεπαν μια ανοδική κίνηση, αν δεν υπήρχε το θέμα της Ελλάδας. Η προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος παραμένει ισχυρά τοποθετημένη σε short θέση. Δεδομένης της μακροοικονομικής εικόνας και ενόψει της έναρξης του QE προγράμματος από την ΕΚΤ, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ένα ράλλυ κάλυψης short θέσεων, αν επίσης υπήρχε και μια θετική εξέλιξη στο Ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, ούτε η Ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι εταίροι της, φαίνεται να είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν. Οι traders βρίσκονται σε μια κατάσταση με αντιφατικά στοιχεία: τα καλά οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη ξεπερνούν τις προσδοκίες, αλλά η απειλή μια υπαρξιακής κρίσης στο Ευρώ αποτελεί ισχυρό κίνητρο ώστε να μην άρουν τις short θέσεις τους από την αγορά τη δεδομένη στιγμή.
Facebook Comments