No deal, προς το παρόν… Όπως αναμενόταν άλλωστε μετά και τις διαρροές και τις δηλώσεις που προηγήθηκαν του χθεσινού «κρίσιμου» Eurogroup… Eχουν λοιπόν λίγο χρόνο  – μέχρι το επόμενο – οι ευρωπαίοι εταίροι,  να διαβάσουν λίγο ιστορία.

Και πολλές φορές είναι τόσο εκπληκτικά εύστοχη η φράση «η ιστορία μας μαθαίνει», τόσο στην ζωή όσο και στην πολιτική, που δεν μπορούμε παρά να πούμε (και μείς)… «wow»!

Ο οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών, Μπράιν Λούσεϊ, έκανε έναν πολύ ενδιαφέρον παραλληλισμό μεταξύ του σήμερα και των… αρχών του 1900, παραδίδοντας μαθήματα… συμπεριφοράς, σκέψης και… συμμόρφωσης στους ευρωπαίους που (θέλουν να) κρίνουν την τύχη της Ελλάδας.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1922, η εφημερίδα The Evening Independent  (σελ. 22) (http://news.google.com/newspapers?nid=PZE8UkGerEcC&dat=19220227&printsec=frontpage&hl=en) είχε φιλοξενήσει ένα άρθρο του Irving Fisher, με τίτλο «Ο Ιrving Fisher λέει πώς η Αμερική μπορεί να θεραπεύει την ασθένεια της Ευρώπης».  

Μεταξύ άλλων, ο Fisher (το 1922!) έγραφε:

«Η Ευρώπη είναι σαν έναν εργάτη ο οποίος είναι άρρωστος εδώ και επτά χρόνια, έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχε, και δανείστηκε χρήματα για να καταπολεμήσει την ασθένειά του. Και πρέπει να δανειστεί και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να επιστρέψει στην εργασία του.
Δεν μπορεί να γυρίσει στη δουλειά του, αν όλοι οι πιστωτές του, αρχίσουν να τον κυνηγούν. Αν το κάνουμε αυτό στην περίπτωση της Ευρώπης, προσπαθούμε ανόητα να ρουφήξουμε αίμα από μια πέτρα – και να διατηρήσουμε την Ευρώπη ασθενή.
Αν την φροντίσουμε,  ίσως σε 20 χρόνια από τώρα θα υπάρξει μια ευημερούσα Ευρώπη η οποία θα πληρώνει στην Αμερική γενναία μερίσματα».

Εάν στην λέξη Ευρώπη βάλουμε την λέξη Ελλάδα, τότε η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ θα διάβαζαν μία πολύ ενδιαφέρουσα… άποψη η οποία ταιριάζει γάντι στο σήμερα, έστω και αν  ειπώθηκε την χρονιά που… ανέβηκε ο Μουσολίνι στην εξουσία της Ιταλίας…

Kαι αν πάμε λίγο πιο παλιά, το 1919 (έστω και αν και τότε ιδρύθηκε το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα  -ή Ναζιστικό Κόμμα – στη Γερμανία), ο John Maynard Keynes, ο οποίος και – ως γνωστόν – έχει επηρεάσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, έγραψε το βιβλίο «Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης», όπου ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του, ως οικονομολόγος, για την τιμωρητική και άκαμπτη στάση που λαμβανόταν εκείνη την περίοδο, για το γερμανικό χρέος.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα κομμάτια οικονομικής ανάλυσης στην ιστορία και δεν θα ήταν… κακό να το βρουν και να το ξεφυλλίσουν οι πολιτικοί της Ευρώπης…

Σε ένα σημείο έγραφε ο Keynes:

«Από τη μία πλευρά, η Ευρώπη πρέπει να εξαρτάται μακροπρόθεσμα από το δικό της καθημερινό μόχθο και όχι από την γενναιοδωρία της Αμερικής, αλλά, από την άλλη πλευρά,  δεν θα αφήσει τον καρπό της καθημερινής της εργασίας να πάει αλλού. Με λίγα λόγια, δεν πιστεύω ότι οι υποχρεώσεις του χρέους της Ευρώπης θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, παρά μόνο για λίγα χρόνια. Δεν ταιριάζουν με την ανθρώπινη φύση και δεν συμφωνούν με το πνεύμα της εποχής».

Μετάφραση σε σημερινά… Ελληνικά: Δεν μπορείτε να περιμένετε η Ελλάδα να ζει στην μιζέρια για πάντα.

Έγραφε επίσης:

«Σε αυτόν τον τρόπο σκέψης, το πλεονέκτημα και η γενναιοδωρία συμφωνούν μεταξύ τους, και η  πολιτική που θα προωθήσει την άμεση φιλία μεταξύ των λαών δεν θα έρθει σε σύγκρουση με τα μόνιμα συμφέροντα του ευεργέτη».

Μετάφραση: Η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια λύση που είναι γενναιόδωρη προς την Ελλάδα θα έχει μεν αρνητικές επιπτώσεις στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά η ίδια θα αποκομίσει πολλά οφέλη μακροπρόθεσμα.

Και ο Keynes συνέχισε:

 «Ο πόλεμος έληξε με τον καθένα να χρωστάει στον άλλο τεράστια χρηματικά ποσά. Η Γερμανία οφείλει ένα μεγάλο ποσό στους Συμμάχους. Οι Σύμμαχοι χρωστάνε ένα μεγάλο ποσό στη Μεγάλη Βρετανία. Και η Μεγάλη Βρετανία οφείλει ένα μεγάλο ποσό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στους κατόχους του δανείου σε κάθε χώρα οφείλεται ένα μεγάλο ποσό από το κράτος.  Και στο κράτος με τη σειρά του οφείλεται ένα μεγάλο ποσό από αυτούς και τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά τεχνητή, παραπλανητική και κακόβουλη. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε εάν δεν απελευθερωθούμε από  αυτά τα…  χάρτινα δεσμά. Μια γενική… φωτιά είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς εάν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό ομαλά και ήρεμα με τρόπο που καμία σοβαρή αδικία δε γίνεται σε κανέναν , μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρκαγιά που θα καταστρέψει τα πάντα»

.Μετάφραση: Η μείωση του χρέους είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, όπως τότε έτσι και τώρα …

Σε άλλο σημείο τόνιζε:

«Εάν λυθεί το θέμα διευκολύνοντας την Γερμανία να πληρώνει όσο και όσα μπορεί, θα καταστεί δυνατή η ανανέωση της ελπίδας και της επιχειρηματικότητας εντός  της χώρας, θα αποφύγουμε την αέναη τριβή και την ανάρμοστη πίεση που απορρέει από τις ρήτρες της Συνθήκης που είναι αδύνατο να εκπληρωθούν, και καθιστά περιττές τις απαράδεκτες δυνάμεις της Επιτροπής Αποζημιώσεων».

Μετάφραση: Απλά ρυθμίστε τις πληρωμές του χρέους της Ελλάδας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων το ότι η Ελλάδα εμπορεύεται  και ευημερεί.

Επίσης, ανέφερε:

«Με τον τρόπο αυτό  θα ήταν δυνατό να δοθούν περισσότερες ελπίδες επιτυχίας στις δύο άλλες χρηματοδοτικές προτάσεις, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει μια έκκληση στη γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πρώτη είναι η συνολική ακύρωση του χρέους όλων των κυβερνήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για τους σκοπούς του πολέμου. Η πρόταση αυτή, η οποία έχει υποβληθεί ήδη σε ορισμένους κύκλους, είναι εκείνη η οποία πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητη για τη μελλοντική ευημερία του κόσμου. Θα ήταν μια απόδειξη τεράστιας πολιτικής ικανότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις δύο δυνάμεις τις οποίες αφορά κυρίως το θέμα…».

Μετάφραση: Τώρα όπως και τότε, μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται «εσωτερικά» σε ένα μπλοκ λεγόμενων συμμάχων.

Αλλιώς « ποιος ξέρει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο κόσμος για να προσπαθήσει να αποφύγει την κακοτυχία τους;» συνέχιζε ο Keynes…

Μετάφραση: Αυτή είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα. Kαταλήξτε σε συμφωνία, αλλιώς κινδυνεύετε «να σπείρετε τα δόντια του δράκου»…

Facebook Comments