Η Αθήνα θα ζητήσει παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Για αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη, η σχετική επιστολή της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτυπώθηκαν στα «προσχέδια Μοσκοβισί», αλλά απορρίφθηκαν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του μνημονίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το όλο πρόγραμμα στήριξης.

Ιδιαίτερα σκεπτικός για το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης χωρίς πρόγραμμα, εμφανίστηκε πάντως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους «Financial Times», γερμανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν απλώς την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Facebook Comments