Ανησυχία στη Λευκωσία για το μέλλον της Ελλάδας
Ανησυχία επικρατεί στη Λευκωσία σε σχέση με το μέλλον του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας
Ανησυχία επικρατεί στη Λευκωσία σε σχέση με το μέλλον του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας
Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι κρατά χαμηλούς τόνους, εντούτοις, σε επίπεδο υπουργείου οικονομικών έχει εξετάσει και αξιολογήσει διάφορα σενάρια σε σχέση με την παρατεταμένη σύγκρουση Αθήνας και Βρυξελλών.
Ασκήσεις επί χάρτου έγιναν και σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε επιπτώσεων προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ζήτημα των θυγατρικών των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του προέδρου Αναστασιάδη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ περιγράφοντας την κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα «ως αρκούντως κρίσιμη».
Ο πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «μέχρι την Παρασκευή θα εξευρεθεί ο τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο».
Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος υπό την ιδιότητα του ως μέλος του Eurogroup, έχει ξεκάθαρες παραστάσεις σε σχέση με τις προσεγγίσεις των ομολόγων του, επί του ελληνικού ζητήματος.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος, όπως φαίνεται και από τη χθεσινή γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν περιορίστηκε στο να εκφράσει μόνο τη στήριξη του ιδίου, της κυβέρνησης του και του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα, αλλά ανέλαβε και ρόλο «πυροσβέστη».
Κατόπιν κοινής συνεννόησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακολούθως είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το προεδρικό απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με τα διαμειφθέντα των δύο ανδρών.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι Αναστασιάδης και Γιούνκερ συνεκτίμησαν πως τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά το αδιέξοδο της περασμένης Δευτέρας στην τακτική σύνοδο του Eurogroup, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για την Ελλάδα.
Φαίνεται ότι και ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως ο δρόμος της Ελλάδας είναι δύσβατος γι’ αυτό και αναζητείται με την παρέμβαση κάποιων αξιωματούχων της ΕΕ και κάποιων αρχηγών κρατών μελών, η χρυσή τομή που δεν θα αφήσει νικητή ή ηττημένο, σε μία διευθέτηση.
Στη χθεσινή γραπτή και ιδιαίτερη προσεκτική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τσίπρα, σημειώνεται ότι η κυπριακή Δημοκρατία «επανέλαβε τη θέση για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».
Το επόμενο 24ώρο χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την Αθήνα καθώς θα διαφανεί αν όντως θα συγκληθεί ή όχι έκτακτο Eurogroup.
Νωρίς χθες το βράδυ διέρρευσε πως η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης για διάστημα έξι μηνών.
Το αίτημα θα υποβληθεί μέσω επιστολής του έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup.
Κρίσιμη για την Ελλάδα είναι και η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαρρέουν ότι δεν θα διακοπεί η παροχή ΕLA για την Ελλάδα, εντούτοις αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η οποιαδήποτε ανακοίνωση εκδοθεί ή δήλωση του πρόεδρου Μάριου Ντράγκι σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Facebook Comments