«Πηγαίνετε να αγοράσετε ακίνητα στην Ελλάδα, είναι φθηνά». Αυτή είναι η επενδυτική συμβουλή που δίνει η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Νew York Times η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της καλεί τους αναγνώστες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο ελληνικό real estate. Οπως αναφέρεται στο άρθρο ενώ μεταξύ 2002 και 2008 πωλούνταν περίπου 150.000 κατοικίες κάθε χρόνο, «το 2011 πωλήθηκαν μόλις 11.000 κατοικίες» γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά «συρρικνώθηκε κατά 95%».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών η οποία, σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικού και δικηγορικού γραφείου που επικαλείται η εφημερίδα, κυμαίνεται από 35% έως 50% από το 2008. «Γι αυτό το λόγο η Ελλάδα αποτελεί την τέλεια αγορά για τους αγοραστές, καθώς μπορεί πλέον κανείς να διαπραγματευτεί τις τιμές και …όσοι πληρώνουν με μετρητά είναι βασιλιάδες», τονίζουν οι Νew York Times. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στα νησιά, αν και στα πιο δημοφιλή από αυτά, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, η πτώση στις τιμές δεν έχει ξεπεράσει το 20%.

Αντίθετα σε νησιά όπως η Νάξος είναι δυνατόν να αγοράσει κανείς κατοικία έναντι 60.000 δολαρίων», αναφέρει το άρθρο. «Οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βόρεια Αμερική», οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα ή και ελληνική καταγωγή.

Επίσης, υπάρχει ένα ενδιαφέρον Γάλλων και Γερμανών αγοραστών για τα νησιά, ενώ η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία και η Μύκονος από όλον τον κόσμο», αναφέρεται.

Η εφημερίδα, τέλος, συμβουλεύει τους υποψήφιους επενδυτές να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν».

Facebook Comments