Με ήπιες διακυμάνσεις ολοκλήρωσαν  τις συναλλαγές τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι να πρωταγωνιστούν.  Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων οικονομολόγων και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Ο FTSE ενισχύθηκε 0,15% στις 6.461 μονάδες, με τη μετοχή της BG να σημειώνει μεγάλη άνοδο στο Λονδίνο. Στον αντίποδα, μεγάλη υποχώρηση έγραψε η Shire, ο CAC σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 3.859 μονάδες, με τον τίτλο της Total να υποχωρεί οριακά, ο DAX ενισχύθηκε 0,61% στις 7.962 μονάδες, με τα κέρδη της Commerzbank να ξεζωρίζουν στη συνεδριάση της Φρανκφούρτης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 298 μονάδες. Ο FTSE MIB έχασε 0,12% στις 16.748 μονάδες, με τη μετοχή της UniCredit να υποχωρεί σημαντικά.

Στο Νότο, οι τράπεζες άσκησαν σημαντικές πιέσεις στους δείκτες. Ο IBEX 35 έπεσε 0,15% στις 8.406 μονάδες, με τον τίτλο της Banco Santander να ρίχνει τη Μαδρίτη.

Νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι δήλωνε: Η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας «θα παραμείνει χαλαρή»

Η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία και ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πείσθηκε να μειώσει σήμερα τα επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Το αδύναμο οικονομικό κλίμα συνεχίστηκε την άνοιξη», ανέφερε ο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που έγινε αυτόν τον μήνα στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Η ανάπτυξη υπόκειται σε καθοδικούς κινδύνους, τόνισε και επανέλαβε πως αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

«Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι καθοδικοί. Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και γι’ αυτόν τον λόγο να καθυστερήσουν την ανάπτυξη», επεσήμανε.

Ο διοικητής της ΕΚΤ είπε επίσης πως «οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν συγκρατημένες» και διεμήνυσε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας «θα παραμείνει χαλαρή».

Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις πληροφορίες και τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στις χρηματαγορές, πρόσθεσε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Αρνητικά λειτούργησαν για την ισοτιμία του Ευρώ οι δηλώσεις Ντράγκι:

Ειδικότερα η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι η τράπεζα είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο επιβολής αρνητικού επιτοκίου για τις καταθέσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης σε αυτή, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η ισοτιμία του ευρώ διολίσθησε κατά 0,7% στα 1,3094 δολάρια, ενώ είχε ανατιμηθεί κατά 1,3% τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες. Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Ντράγκι, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 0,50% από 0,75%, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να λάβει το χωρίς προηγούμενο μέτρο να χρεώνει τις τράπεζες που θέλουν να τοποθετήσουν σε αυτή τα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους και ότι είναι πιθανή περαιτέρω μείωση του βασικού της επιτοκίου.

«Η αναφορά ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για αρνητικά επιτόκια θέτει τώρα το ευρώ υπό πίεση. Η αγορά είναι πιθανό να εκλάβει τη δήλωση αυτή ως μήνυμα ότι η ΕΚΤ έχει επιπλέον περιθώριο, αν χρειασθεί», δήλωσε στέλεχος του χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley στο Λονδίνο.

 

 

Facebook Comments