Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, η UBS και η Credit Suisse θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσθετα κεφάλαια από τις αγορές ή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθούν στην αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από την ελβετική κυβέρνηση.

Ανάλογες κινήσεις είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας προ ενός μηνός από συγκεκριμένες τράπεζες να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ανάλογα με την κατάσταση των ισολογισμών τους και το μέγεθός τους.

Στην ελβετική οικονομία κυριαρχεί ο τραπεζικός κλάδος. Στόχος των αρχών εποπτείας είναι να έχουν οι Credit Suisse και UBS επαρκή κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση και να μη χρειαστούν οικονομική βοήθεια από τους φορολογουμένους.

Αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των συστημικών τραπεζών που μια χρεοκοπία τους μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση ολόκληρου του συστήματος. Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, η UBS δέχθηκε κρατικά κεφάλαια για τη διάσωσή της.

Οι δύο τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ελβετικής κυβέρνησης, αλλά απηύθυναν έκκληση να μην ασκηθούν πιέσεις πριν ανακοινωθούν οι νέες προδιαγραφές από τις διεθνείς αρχές. Η πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης ακολουθεί σύσταση από πάνελ εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Δεκέμβριο για την επιβολή υψηλότερου δείκτη μόχλευσης για τις δύο τράπεζες, δηλαδή αυστηρότερων ορίων ως προς την έκθεσή τους σε δάνεια. Οι συστάσεις για υψηλότερο δείκτη μόχλευσης από την Επιτροπή της Βασιλείας αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα φέτος ή μέσα στο 2016

 

Facebook Comments