Εντείνεται η αντιπαράθεση της Αθήνας με το Βερολίνο, μετά το γερμανικό «όχι» στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους δανειστές. «Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχθεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σε μία πρώτη αντίδραση στα νέα εμπόδια που θέτει το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση έθεσε και ένα επιπλέον εμπόδιο, καθώς «αναμένει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ρητά στην εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις», όπως είπε στο πρακτορείο Reuters ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, μετά το «όχι» του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στην πρόταση της Αθήνας.

Η ελληνική πρόταση απορρίπτεται γιατί δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια του Eurogroup, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα φέρονται επίσης να διαμηνύουν ότι «αποφασίζουν οι Βρυξέλλες και όχι το Βερολίνο» θέλοντας να υπογραμμίσουν την διαφορετική υποδοχή του ελληνικού αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές στην Ελλάδα, η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Βερολίνο στην παρούσα φάση δεν είναι το τέλος. Την απόφαση θα πάρει το Eurogroup που έχει οριστεί για αύριο το απόγευμα. Αν αυτό τελικά δεν πραγματοποιηθεί τότε θα μιλάμε για οριστικό ναυάγιο στην προσπάθεια της Αθήνας για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν πάλι γίνει κανονικά το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν στην πορεία. Ακόμη και να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να «κλειδώσει» ένας συμβιβασμός.

«H Γερμανία λέει όχι!» , είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας “Bild” σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικού αιτήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου. H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη τον Μάρτιν Γιέγκερ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Facebook Comments