Η Αθήνα «μάχεται» με τις Βρυξέλλες, αλλά ίσως τελικά αποφασίσει η Φραγκφούρτη
O ευρωπαϊκός Γολιάθ να ηττηθεί από τον ελληνικό Δαβίδ; Δύσκολα ο Σόιμπλε θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
O ευρωπαϊκός Γολιάθ να ηττηθεί από τον ελληνικό Δαβίδ; Δύσκολα ο Σόιμπλε θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
Νέα bad faith και νέο τείχος από το Βερολίνο. Όποια και αν είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ελληνικής θέσης ( δεν θα εξετάσω αυτό αυτή τη στιγμή), η διαπραγματευτική προσέγγιση των Γερμανών και του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, πείθει όλο και περισσότερο ότι έχουν πραγματικά δεσμευτεί στο να αποτύχει η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αναγκάζοντάς την σε έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτό ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για τους Γερμανούς και προκαλεί ανησυχίες ότι το «Γερμανικό Ζήτημα» έχει επιστρέψει.
Και σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσει και ο Μάριο Ντράγκι.
Η ικανότητα της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών να παραμείνουν φερέγγυες , εξαρτάται και από την ΕΚΤ, και όχι μόνο από το Eurogroup. Οι αποφάσεις αυτές θα κρίνουν την μοίρα της Ελλάδας και ίσως και το μέλλον των 19 της ευρωζώνης.
Εάν λοιπόν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο, τότε τα… ηνία αλλά και την ετυμηγορία, θα πρέπει να την αναλάβει ο Ντράγκι. ( Έστω και αν μόλις πριν λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2014, η ΕΚΤ με τα stress tests, έδωσε το…. «οk» της φερεγγυότητας και της επάρκειας κεφαλαίων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες – με μια μικρή «προειδοποίηση» στην Eurobank).
Αξίζει σε αυτό το σημείο αν θυμηθούμε ότι τον Νοέμβριο του 2010, ο προκάτοχός του Ντράγκι, ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ , είπε στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα έκτακτης ανάγκης στις ιρλανδικές τράπεζες, εκτός εάν η χώρα ζητήσει σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τι συνέβη στην Κύπρο το 2013 – δια χειρός Ντράγκι αυτή τη φορά – φυσικά όλοι το θυμόμαστε. Όλα τότε ξεκίνησαν με την απόφαση για το «κόψιμο» του ELA από τις κυπριακές τράπεζες…
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 19 μελών της ευρωζώνης ενέκριναν την Τετάρτη την αύξηση κατά 3,3 δισ. ευρώ της έκτακτης παροχής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες .
To ΔΣ μάλιστα εμφανίστηκε διχασμένο σχετικά με την απόφαση του να βγάλει την πρίζα ή όχι από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό σημαίνει πολλά. Ότι ουσιαστικά όλα κρέμονται από μία πολύ λεπτή κλωστή.
Θυμίζουμε πως δικαίωμα ψήφου δεν έχουν αυτήν την στιγμή – λόγω της εφαρμογής του συστήματος βάσει του οποίου οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών ασκούν εκ περιτροπής τα δικαιώματα ψήφου, ο Γιάννης Στουρνάρας και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου.
Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρουν πηγές των FT, πιστεύουν ότι αν συμφωνηθεί μία λύση μεταξύ των Ελλήνων και του Eurogroup, η ΕΚΤ μπορεί να επανεξετάσει τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρονικά περιθώρια που έχει δώσει η ΕΚΤ για την επίτευξη συμφωνίας λήγουν την Κυριακή.
Μπορεί η έγκριση της τελευταίας αύξησης της ρευστότητας να διαρκεί δύο εβδομάδες, αλλά ο ELA μπορεί να αναθεωρηθεί ανά πάσα στιγμή ( το είδαμε να συμβαίνει – δυστυχώς για την σύμπτωση – τέτοιες μέρες πριν δύο χρόνια στην Κύπρο, κοντά στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας).
Θα χρειαστεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων των 21 μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να κοπεί ο ELA των ελληνικών τραπεζών – μία… πυρηνική επιλογή, όπως την χαρακτηρίζει ο Peter Spiegel, η οποία θα αναγκάσει την Ελλάδα να υιοθετήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ή να εγκαταλείψετε το ευρώ.
Για την ανάγκη να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, ανέφερε σε άρθρο του στους FT και ο (Γερμανός) Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του (γερμανικού) ινστιτούτου Ifo.
Φυσικά, η ΕΚΤ ( αλλά και η ελληνική κυβέρνηση) διέψευσαν δημοσιεύματα που ήθελαν την κεντρική τράπεζα να «προτιμά» να επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα.
Ωστόσο, απόδειξη των ανησυχιών της ΕΚΤ για την Ελλάδα και τις προοπτικές μίας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους της, αποτελεί η απόφαση για την αύξηση ELA μόνο κατά €3,3 δις. ευρώ, παρά το σχετικό αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδα για 10 δισ. ευρώ.
Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρότεινε στο υπόλοιπο του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη, να «τιμωρήσει» ουσιαστικά την Ελλάδα με μικρότερη αύξηση του ELA από ότι ζητούσε.
Ηταν όμως αυτή η τελευταία τους λέξη; Η απάντηση είναι λίγες ώρες μακριά….
Ο κ. Ντράγκι σίγουρα δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως εκείνος που κινητοποίησε τις δυνάμεις οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Αλλά ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα αφήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς άλλη επιλογή.
Facebook Comments