Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του δισεκατομμυριούχου επενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος περιόρισε την έκθεσή της σε αμερικανικές μετοχές στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου και πραγματοποίησε αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 2 δισ. δολαρίων σε άλλες αγορές του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Η εταιρεία του κ. Σόρος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 30 δισ. δολαρίων, ωστόσο μετέφερε περίπου 2 δισ. εξ αυτών αγοράζοντας μετοχές ευρωπαϊκών και ασιατικών εταιρειών.

Παρόμοιες κινήσεις πραγματοποίησαν και άλλα μεγάλα αμερικανικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου που συμπαρέσυρε την αξία πολλών αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου κατείχαν στα τέλη του τετάρτου τριμήνου μετοχές αμερικανικών εταιρειών συνολικής αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων έναντι 1,8 τρισ. δολ. στα τέλη του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Bloomberg. Για παράδειγμα, η εταιρεία Appaloosa Management του επενδυτή Ντέιβιντ Τέπερ περιόρισε το αμερικανικό χαρτοφυλάκιό της κατά 40% ή κατά 2,74 δισ. δολάρια στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου. Η Moore Capital Management του Λούις Μπέικον που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 14,8 δισ. δολαρίων περιόρισε το αμερικανικό της χαρτοφυλάκιο κατά 25% ή κατά 2,3 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι διαχειριστές, όπως ο κ. Λέον Κούπερμαν, που παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία των ΗΠΑ αλλά παράλληλα προβλέπουν αύξηση των κερδών σε άλλες οικονομίες. «Προβλέπουμε ότι τα ευρωπαϊκά και το ιαπωνικό χρηματιστήριο θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από το αμερικανικό το 2015» ανέφερε ο κ. Κούπερμαν σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές. Αυτές οι μετακινήσεις κεφαλαίων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο σε συνδυασμό με την εξασθένηση του ευρώ και τις προσδοκίες για υψηλή κερδοφορία. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 είχε τον καλύτερο Ιανουάριο από το 1989 με άνοδο 7,3% και συνολική άνοδο 11% από την αρχή του έτους. Ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average καταγράφει κέρδη ύψους 4,3% το 2015, ενώ ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει πετύχει κέρδη ύψους 2,3% (και 4,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2014).

Πουλά Exxon, Mobil ο Μπάφετ

Αμερικανός επενδυτής που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την επένδυσή του σε αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, η εταιρεία του οποίου η Berkshire Hathaway Inc. πώλησε όλες τις μετοχές, αξίας 3,7 δισ. δολαρίων, που κατείχε στην πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil Corp. Σύμφωνα με το Bloomberg η μέση αξία καθεμιάς από τις 41,1 εκατομμύρια μετοχές που κατείχε η Berkshire ήταν στα τέλη του 2013 90,86 δολάρια. Ο κ. Μπάφετ πώλησε τις μετοχές του στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2014. Η μέση αξία της μετοχής αυτό το διάστημα ήταν 93,27 δολάρια, οπότε η Berkshire θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδος από την πώληση του μεριδίου της.

Εκπρόσωπος Τύπου της Exxon αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Ο Γουόρεν Μπάφετ κατάφερε να κάνει την Berkshire την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο μέσω εξαγορών εταιρειών και μέσω αγοράς μετοχών που στη συνέχεια εμφάνισαν σημαντική άνοδο όπως η Coca Cola και η Washington Post. Ωστόσο, οι επενδύσεις του σε ενεργειακές εταιρείες δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένες.

 

Facebook Comments