Πάγο στις ελληνικές προσδοκίες για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver) έβαλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως “η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο αν έχει το waiver.” Το waiver είχε δοθεί στην Ελλάδα καθώς βρισκόταν σε μνημόνιο. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ είχαν επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι το waiver θα παρέμενε μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση διάλεγε την επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής. Σήμερα, καθώς η Ελλάδα επέλεξε να περιέλθει στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μετά την λήξη του μνημονίου αυτό δεν προϋποθέτει ότι το waiver θα διατηρηθεί με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα έδινε κάποια περαιτέρω ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. ‘Η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι

«Επί του παρόντος η Ελλάδα έχει waiver έτσι το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα (για το χρέος), δεν μπορεί να ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στο QE, ενώ το πρόγραμμα είναι ακόμη σε ισχύ; Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας DSA αναφορικά με αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF”.

Η Ευρωζώνη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε την έκκληση του για τη δημιουργία μιας κοινής ασφάλισης καταθέσεων στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως ο διαμοιρασμός των ρίσκων βοηθάει στην μείωση τους.

«Στo επερχόμενο χρονικό διάστημα, κατά τις διαβουλεύσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων, δεν πρέπει να μας κρατήσει πίσω η διάκριση ανάμεσα στη μείωση του ρίσκου και στο διαμοιρασμό του ρίσκου» υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια σημαντική εξυγίανση των ισολογισμών τους και ένας διαμοιρασμός του ρίσκου τώρα θα βοηθούσε στην μείωση του, καθώς θα οδηγούσε σε μια πιο συντεταγμένες και γρήγορες τραπεζικές εκκαθαρίσεις.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την πρότασή του για ένα ενιαίο δίχτυ ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει περιοριστεί αισθητά το ρίσκο στον τραπεζικό τομέα.

«Για να στηρίξουμε την εμπισοστύνη και να διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη έχουμε ανάγκη από περαιτέρω σύγκλιση και ενοποίηση μεταξύ των κρατών μελών» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και υπογράμμισε ότι απαιτούνται ενιαίοι μηχανισμοί για την απορρόφηση των σοκ και την άμβλυνση των κινδύνων στην ένωση, ώστε να μην εξελίσσονται σε μεγάλες κρίσεις.

«Με στο σωστό πλαίσιο πολιτικής, μπορεί ο διαμοιρασμός του ρίσκου και ο περιορισμός του ρίσκου να είναι διαδικασίες, που ενισχύει η μία την άλλη» εκτίμησε ο Ιταλός τραπεζίτης και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην εφησυχάζουν ούτε να αποφεύγουν τις κινήσεις προς βαθύτερη ενοποίηση.

Facebook Comments