Για μια αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως μέσα στο έτος προετοίμασε τις αγορές η πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Καταθέτοντας στην τραπεζική επιτροπή του Κογκρέσου, η πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, τότε η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων. Πριν από την αύξηση, ωστόσο, θα αφαιρεθεί η λέξη “υπομονετική”, η οποία χρησιμοποιείται για την περιγραφή του guidance στην πολιτική της. Όπως μάλιστα η ίδια διευκρίνησε, η λέξη αυτή σημαίνει ότι αποκλείεται η αύξηση των επιτοκίων για τουλάχιστον τις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, η Fed θα συνεχίσει να εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, τόσο εγχώρια όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αυτές θα καθορίσουν και την απόφασή της αναφορικά με τη διαμόρφωση των επιτοκίων. Επίσης, όπως ανέφερε,  αύξηση θα γίνει όταν θα ενισχυθεί η βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός τείνει να αυξηθεί προς τον στόχο του 2%, εξέλιξη που δεν επιβεβαιώνεται στην παρούσα φάση λόγω της πτώσης του πετρελαίου. 

Facebook Comments